Jadalne prezenty to oryginalny pomysł na podarunek, który można własnoręcznie zrobić w domu z prostych, łatwo dostępnych składników. Samodzielnie przygotowane prezenty, znalezione pod świąteczną choinką lub poduszką w Mikołajki, z pewnością zachwycą najbliższych bardziej niż gotowy upominek kupiony w sklepie, a do tego ucieszą oko i podniebienie. Tesco radzi, jak w prosty sposób przygotować takie wyjątkowe prezenty.

Orzechy w karmelu

5Składniki:

  • 200 g orzechów laskowych
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 180°. Orzechy wysyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie wstaw ją do piekarnika.
2. Kiedy skórka na orzechach zacznie w widoczny sposób się łuszczyć, wyciągnij orzechy z piekarnika i wysyp na czystą ściereczkę. Zawiń ciepłe orzechy w ściereczkę i turlając oraz pocierając zawiniątko, złuszcz do końca skórkę z orzechów.
3. Pozbawione skórki orzechy ułóż w silikonowych foremkach do pieczenia.
4. Cukier i cukier waniliowy wysyp na patelnię. Dolej łyżkę wody i mieszając od czasu do czasu, rozpuść cukier na małym ogniu. Kiedy cukier się rozpuści, przestań mieszać go łyżką. Smaż cukier, mieszając co jakiś czas patelnią, aż nabierze złocistej barwy.
5. Nie czekając dłużej, zalej karmelem uprażone orzechy. Orzechy powinny stygnąć powoli w temperaturze pokojowej, w przeciwnym razie karmel „spoci” się i zmięknie. Wystudzone orzechy przechowuj w szczelnym suchym opakowaniu.

Bałwanki na patyku

6Składniki:

  • 120 g serka mascarpone
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 80 g czekoladowego masła orzechowego
  • 150 g białej czekolady
  • 400 g suchego ciasta, np. piernika
  • podłużne żelki, kolorowe drażetki Fot. www.tesco.pl/smaczna-strona
  • po kawałku pomarańczowej i czarnej masy cukrowej
  • patyczki do lizaków lub średnie do szaszłyków

Sposób przygotowania:

1. Pokrusz ciasto. Serek mascarpone wymieszaj z masłem czekoladowym i dodaj do okruchów. Całość wymieszaj. Z powstałego ciasta utocz kulę, zawiń w folię i schowaj na 15 minut do zamrażalnika.
2. Wyciągnij kulę ciasta z zamrażalnika. Oddziel z kuli 2/3 i utocz z niej 12–18 kul. Z pozostałej części ciasta utocz tyle samo kul, jednak trochę mniejszych. Wszystkie kulki schowaj do zamrażalnika na kolejne 15 minut.
3. W kąpieli wodnej  rozpuść białą czekoladę. Dodaj podgrzaną śmietankę i wymieszaj.
4. Wyciągnij duże kule z zamrażalnika. Nadziej kolejno kule na zamoczone w rozpuszczonej czekoladzie patyczki. Następnie wyciągnij mniejsze kule. Ponownie zanurzając końcówki patyczków w czekoladzie, nadziej na nie kulki. Całość schowaj tym razem do lodówki na 10 minut.
5. Ponownie podgrzej czekoladę i kolejno zanurzaj w niej bałwanki. Z czarnej masy cukrowej ulep oczy i guziki, z pomarańczowej noski. Podłużne żelki pokrój na cienkie paski, to będą szaliki bałwanków. Przyklej ozdoby do bałwanków przy pomocy rozpuszczonej czekolady.

Czekoladowo-malinowe lizaki

7Składniki:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego  Fot. www.tesco.pl/smaczna-strona
  • 3 galaretki malinowe

Sposób przygotowania:

1. Mąkę wymieszaj z kakao, mąką ziemniaczaną i przesiej. Białka oddziel od żółtek i zacznij ubijać. Kiedy piana zacznie sztywnieć, dodawaj powoli cukier i kolejno żółtka. Na koniec dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj. Przelej ciasto do prostokątnej formy (ok. 20×25 cm) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 165°. Piecz ok. 45 minut. Po upieczeniu wystudź całkowicie ciasto.
2. Galaretki rozpuść w 600 ml gorącej wody i wystudź. Mleko skondensowane zacznij ubijać mikserem. Kiedy zacznie się pienić, dolej powoli zimną zastygającą galaretkę. Wymieszaj piankę i przelej na wystudzony biszkopt. Wstaw do lodówki na ok. 6 godzin.
3. Ciasto z zastygniętą masą pokrój na kwadraty. Każdy ponakłuwaj na szaszłykowe patyczki, następnie zapakuj w kawałek folii (najlepiej użyj rękawa do pieczenia) i udekoruj.

Wszystkie przepisy pochodzą ze strony www.tesco.pl/smaczna-strona

Fot. www.tesco.pl/smaczna-strona

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF