Trudno wyobrazić sobie wigilijny stół bez makowca, piernika, mrowiska czy słodkich ciasteczek. Aby wypieki udały się perfekcyjnie warto wybrać dodatki najwyższej jakości. Świąteczne wypieki i kutia z bakaliami Siesta zachwycą domowników oraz gości.

 

Kutia to potrawa z duszą, która stanowiła główne danie na wigilijnych stołach wschodniej Polski, Ukrainy, Litwy i Białorusi. Tradycyjną kutię przygotowuje się z obtłuczonej pszenicy, maku, miodu
i bakalii. Współcześnie dodaje się do niej składniki, które niegdyś były trudno dostępne, np. migdały. Dobór dodatków do kutii: bakalii i suszonych owoców, zależy od inwencji pani domu. Idealne do wigilijnej kutii będą: Mak niebieski, Morele suszone, Migdały słodkie i Rodzynki królewskie Siesta.

 

Aby uzyskać oryginalny smak tradycyjnego makowca i pełen przepychu charakter ciasta, warto dodać do niego Mak niebieski i Rodzynki królewskie Siesta. Aby wyglądał pięknie można go posypać ziarenkami maku. Natomiast do świątecznego piernika warto dodać Suszone śliwki i zmiażdżone Orzechy włoskie Siesta. Dla dekoracji można posypać wypiek Wiórkami kokosowymi albo Migdałami płatkami Siesta.

Mrowisko to tradycyjne ciasto wywodzące się z kuchni litewskiej. Przyrządza się je z chrustów, czyli płatków faworkowego ciasta pieczonych w głębokim tłuszczu. Cienkie chrusty przekłada się makiem
i bakaliami albo samą masą makową i polewa całość miodem. Swoją obecną nazwę zawdzięcza przypominającym mrówki, ziarenkom maku, którym jest posypane. Widowiskowe mrowisko można przygotować bazie Maku niebieskiego, Rodzynek królewskich i Migdałów słodkich Siesta.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF