Nic tak nie wprawia nas w bożonarodzeniowy nastrój, jak widok choinki, śnieg za oknem i dochodzący z kuchni zapach ciasta. Jednak nawet najbardziej pieczołowicie przygotowane makowce, serniki czy pierniczki nie będą „smakowały świętami”, jeżeli nie zadbamy o ich odpowiednią dekorację. W tej roli od pokoleń najlepiej sprawdza się… cukier puder.

Kopia zestaw_pudrow_z_tlemTen znany od wieków ekspert w ozdabianiu wszelkiego rodzaju wypieków posłuży nam zarówno do stworzenia delikatnej posypki przypominającej śnieg, jak i królewskiego lukru, który doskonale nadaje się do dekorowania pierniczków czy korzennych ciasteczek. Lukier sprawdzi się też jako słodki „klej”, jeśli nasze pociechy zamarzą o domku z piernika. Wykonanie lukru królewskiego nie wymaga wyjątkowych zdolności kulinarnych. Wystarczy tak naprawdę cukier puder, białko jaja i odrobina soku z cytryny. Cały sekret tkwi natomiast w odpowiednio dobranych proporcjach i wyborze wysokiej jakości pudru, który stanowi podstawę tej śnieżnobiałej dekoracji. Podczas zakupów warto zwrócić uwagę na opakowanie, w którym cukier puder jest sprzedawany. Dobrze, jeżeli jest odpowiednio zabezpieczone przed czynnikami zewnętrznymi. Cukier puder marki Cukier Królewski możemy kupić m.in. w foliowym opakowaniu z okienkiem, przez które łatwo sprawdzić zawartość. Opakowanie posiada też specjalną naklejkę ułatwiającą zamykanie i przechowywanie pudru.

Cukier, lukier i świetna zabawa

W dekorację świątecznych wypieków warto zaangażować najmłodszych domowników. Czynność ta nie wymaga talentu plastycznego, a jedynie dobrych chęci i odrobiny wyobraźni. A ponieważ dzieci tym radośniej angażują się w pomoc w kuchni, im więcej pozostawimy im swobody w działaniu, możemy być pewni, że dekorowanie wypieków przerodzi się we wspaniałą rodzinę zabawę! Oprócz pięknych ozdób ze wspomnianego lukru królewskiego, najmłodsi mogą też posypać nasze wypieki śnieżnobiałym puchem, który będzie imitować śnieg. Stworzenie idealnie zwiewnej cukrowej posypki będzie łatwiejsze, jeżeli użyją cukru pudru w młynku Cukier Królewski. Tuba z młynkiem to sprytne rozwiązanie, które eliminuje konieczność używania sitka i sprawia, że nawet bardzo małe i często nieporadne rączki z łatwością stworzą precyzyjną słodką pierzynkę na świątecznych wypiekach .

Wypróbuj nasz przepis!

1Lukier królewski

(trudność: łatwy, czas: 5 min.)

Lukier:

150 g cukru pudru Cukier Królewski

1 białko jaja „L” (ok. 33 g)

1/4 łyżeczki soku z cytryny

barwniki spożywcze (opcjonalnie)

Cukier mieszamy z białkiem i sokiem z cytryny. Miksujemy na najmniejszych obrotach aż masa stanie się gładka i nie będą widoczne żadne grudki. Gotowy lukier do misternych dekoracji powinien być na tyle gęsty, by nie spływał z łyżki – gdyby był za rzadki, wystarczy dodać cukru pudru. Można podzielić go na porcje i wymieszać z kolorowymi barwnikami.

Dobra rada:

Pierniczki dekorujemy z pomocą rękawa cukierniczego zakończonego tylką o bardzo wąskiej końcówce, można też skorzystać z rożka zwiniętego z papieru do pieczenia. Jeśli chcemy „pokolorować” większą powierzchnię, warto przed jej zapełnieniem zarysować lukrem kontur planowanego kształtu, a wypełnienie wyrównać wykałaczką. Ciągłe linie najlepiej rysuje się trzymając końcówkę rożka ok. 1,5 cm nad ciasteczkiem, nie przy samej jego powierzchni.

Ozdobione pierniczki odkładamy do zastygnięcia lukru.

Autorką przepisu i zdjęcia jest Agnieszka Piątkowska z www.Prettybaked.pl.

Więcej inspiracji na fanpage’u www.facebook.com/ZycieJestSlodkie

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF