W związku z promocją pasma: ,,Świąteczne gotowanie z Polsat Food Network”(na antenie w soboty do 26 grudnia o 22:00) przygotowaliśmy dla Państwa
cztery przepisy, które pozwolą zasmakować Świąt Bożego Narodzenia w pełni, eksponując bogactwo możliwości tkwiące w celebracji tego magicznego czasu. Przepisy, które prezentujemy poniżej pochodzą z programów: Hiszpańskie smaki na Boże Narodzenie, Przy świątecznym stole Siby, Gwiazdka pełna smaku, Boże Narodzenie w dwunastu odsłonach.
4 przepisy, które pozwolą w pełni rozsmakować się w magii Świąt, prosto z kuchni Polsat Food Network…

Czekoladowe trufle z chilli

Thomasina Miers

Składniki:

  • 1,4 kg ciemnej czekolady (co najmniej 70%)
  • 8 goździków, startych
  • 2 ususzone papryczki chilli
  • 700ml śmietany kremówki
  • Kieliszek tequili
  • Kilka szczypt soli
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 50g proszku kakaowego

Czekoladowe trufle z chilli_Thomasina MiersPrzygotowanie:

1. Wysmaruj blaszkę do pieczenia masłem i wyłóż folią spożywczą.

2. Zetrzyj czekoladę lub pokrój na małe kawałki, dzięki czemu czekolada łatwiej się rozpuści.

3. Rozgnieć przyprawy w moździerzu i podgrzej w garnku ze śmietaną i tequilą.

4. Gdy śmietana będzie gorąca (ale nie zagotowana!) dodaj do czekolady w misce i wymieszaj. Jeśli wlejesz zbyt gorącą śmietankę do czekolady, składniki nie
połączą się. Dodaj wtedy kilka łyżek zimnej śmietanki aby uratować sytuację. Jeśli czekolada nie rozpuści się całkowicie, umieść miskę nad wrzącą wodą (tzw.
kąpiel wodna) i mieszaj energicznie.

5. Wylej miksturę na blaszkę i uderz kilka razy o blat aby upewnić się, że jest dobrze rozprowadzona. Schładzaj w zamrażarce przez godzinę. Przesiej połowę proszku kakaowego do dużej miski. 6. Pokrój czekoladę na kawałki. Obtaczaj w proszku kakaowym. Przechowuj w plastikowej torbie w lodówce lub zamrażalniku.

Pieczony łosoś Siby

Siba Mtongana

Składniki:

  • 3kg całego łososia, filetowanego, ze skórą
  • Sól i pieprz do smaku
  • Przyprawa seafood rub
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 łyżek masła
  • 3-4 małe cebule, cienko pokrojone
  • 1 zielona papryka, drobno pokrojona
  • 1 żółta papryka, drobno pokrojona
  • 200g pomidorków cherry
  • Garść świeżych ziół, np. oregano

Pieczony łosoś Siby_Siba MtonganaPrzygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.

2. Połóż połówki ryb na cienkiej folii. Natrzyj czosnkiem i połową masła, posyp przyprawą seafood rub.

3. Wyłóż cebulę, paprykę i pomidorki. Posmaruj resztą masła. Przypraw solą i pieprzem.

4. Zawiń ciasno każdą rybę w folię spożywcza. Umieść w piekarniku i piecz przez około 30 minut. Łosoś powinien być ciągle różowy w środku.

5. Podawaj ciągle zawiniętego w folię.

Szaszłyki z kaczką i figami

Ben Tish

Składniki:

  • 8 szpikulców do szaszłyków, 12cm długości
  • 350g piersi z kaczki, pokrojonej w 3cm kawałki
  • 4 świeże figi, pokrojone na 6 kawałków
  • 500ml soku pomarańczowego
  • 100ml białego octu winnego
  • Sól i pieprz
  • Oliwa z oliwek

Szaszłyki z kaczką i figami_Ben TishPrzygotowanie:

1. Umieść na każdym szpikulcu po 3 kawałki kaczki i figi, na zmianę.

2. Wlej sok pomarańczowy i ocet winny do małego garnka i zredukuj do 2/3, Az lekko zgęstnieje. Gdy sok wystygnie polej nim szaszłyki i odstaw do lodówki na kilka godzin.

3. Rozgrzej grill lub patelnię grillową. Wyjmij szaszłyki z marynaty, dopraw sola i pieprzem.

4. Grilluj przez 2 minuty, aż mięso będzie lekko skarmelizowane, a następnie przewróć na druga stronę i smaż przez 3 minuty. Zmniejsz temperaturę (lub podnieś ruszt wyżej nad płomienie) i gotuj przez kolejne 2 minuty, aż kaczka będzie różowa.

5. Umieść szaszłyki w ciepłym miejscu i pozostaw na kilka minut. Odlej pozostałą marynatę.

Orzechowe ciasteczka Jonathana Phanga

Jonathan Phang Ciasto:

  • 225g mąki
  • 110g smalcu
  • 2-3 łyżki lodowatej wody

Nadzienie:

  • 175g gładkiego masła orzechowego
  • 200g cukru muscavado

Przyozdobienie:

  • 2 lekko ubite żółtka jaj z odrobiną mleka
  • 100g cukru pudru
  • Kolorowa posypka

Orzechowe ciasteczka Jonathana Phanga_Jonathan PhangPrzygotowanie:

1. Nagrzej piekarnik do 190°C i posmaruj masłem brytfankę.

2. Przesiej mąkę, dodaj sól i smalec i wyrabiaj aż będę przypominać kruszonkę. Wtedy zacznij dodawać w małych ilościach wodę i wyrabia aż do uzyskania gładkiego ciasta. Uformuj długi wałek z ciasta, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 30 minut.

3. Aby zrobić nadzienie połącz masło orzechowe z cukrem. Wyjmij ciastoz zamrażarki i podziel na 12 równych części. Uformuj w kulki. Spłaszcz je w dłoniach i wyłóż łyżeczkę nadzienia. Sklej ciasto i ponownie spłaszcz, na grubość mniej więcej 1,5cm.

4. Posmaruj każde ciasteczko jajkiem i umieść w piekarniku. Piecz przez 15 – 20 minut aż będą złocisto brązowe. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

5. Aby zrobić polewę, przesiej cukier puder do miski i stopniowo dodawaj wodę, aż polewa będzie gęsta i gładka. Polej ciasteczka i wykończ kolorowymi posypkami.

Więcej inspirujących przepisów znajdą Państwo na stronie internetowej: www.foodnetwork.pl
Oraz na naszym fan page’u: https://www.facebook.com/polsatfoodnetwork?fref=ts

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF