Boże Narodzenie obchodzone jest na całym świecie. Świąteczne przesłanie od wieków pozostaje bez zmian, a tradycje kulinarne kultywowane w różnych częściach świata to źródło inspiracji, kolorów, smaków i aromatów. Warto wybrać się w kulinarną podróż dookoła świata po to, by czerpać z niej garściami i odnaleźć tajemniczy składnik wzbogacający świąteczne dania. Niezależnie od regionu świata liczy się smak i czas wykonania domowych potraw – można wówczas skorzystać z pomocy całej rodziny i asystenta w kuchni – robota planetarnego Kitchen Assistent Electrolux.

Co króluje na stole?

Stare przysłowie mawia: „Co kraj, to obyczaj”. Powiedzenie to sprawdza się także, gdy zechcemy wziąć pod lupę kulinarne zwyczaje mieszkańców różnych regionów świata. Choć wielu Polaków nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez karpia, istnieją narody, dla których świetnie przyrządzona ryba nie stanowi głównego dania wieczoru. W Australii prym wiedzie… nadziewany indyk! Duńczycy zajadają się na Wigilię gęsiną, faszerowaną suszonymi śliwkami i pieczoną kaczką – ich tradycja nie zobowiązuje do powstrzymywania się tego dnia od potraw mięsnych. W Portugalii króluje bacalhau de consoada, czyli dorsz wigilijny, a w Meksyku – zupa rybna z mięsnymi knedlami.

Słodkie strony świata

Każde państwo posiada także własną kulinarną tradycję związaną ze świątecznymi deserami. Istnieją kraje, w których tajemniczym składnikiem pieczonych ciast – podobnie jak w Polsce – jest mak. Nasi sąsiedzi, Słowacy, przygotowują struclę z orzechami i makiem. W Wielkiej Brytanii słodki deser to słynny pudding, na Malcie – pieczony makaron z kruchym ciastem. W Grecji smakuje melomakarona, czyli ciasteczka nadziewane orzechami. Wspomniani już wcześniej Duńczycy z niecierpliwością czekają na słodkości – w ich deserze ukryty jest migdał. Szczęściarz, który go odnajdzie, otrzymuje specjalny podarunek.

Najsmaczniej, czyli… domowo!

Co ważne, podczas Świąt najbardziej cenimy domowe smaki – niezależnie od miejsca na ziemi, szczególnie cienimy samodzielne przygotowanie ciasta na makaron z mielonym makiem, własnoręcznie skomponowane nadzienia do wypieków czy idealnie poszatkowaną sałatkę jarzynową. Zarówno w przygotowaniu tradycyjnych polskich potraw, jak i dań inspirowanych smakami z całego świata, warto skorzystać z pomocy rodziny oraz… kuchennego asystenta. Robot planetarny Kitchen Assistent zajmuje mało miejsca w kuchni oraz pomoże oszczędzić czas, który poświęcamy na przygotowywanie świątecznych posiłków. Ubicie kremu czy wymieszanie makowego ciasta specjalnym hakiem zajmuje chwilę – bez konieczności brudzenia kolejnych naczyń. Dodatkową zaletą robota Kitchen Assistent jest możliwość jego rozbudowy o dodatkowe końcówki – szatkownicę do warzyw, maszynkę do mielenia mięsa czy przystawki do robienia różnego rodzaju makaronów: tradycyjnego, tagliatelle oraz lasagne. Niezależnie od tego, jakich tajemniczych składników użyjemy, liczy się przede wszystkim świąteczny czas w gronie rodziny.

Więcej informacji: www.electrolux.pl oraz www.facebook.com/electroluxpolska

1

Kitchen Assistent EKM4000
Kolor: arbuzowa czerwień
Moc: 1000W
Akcesoria standardowe: ubijaczka, mieszadło, hak
Ilość ustawień prędkości: 10
Pojemność mis: Dwie misy: 4,8l i 2,9l
Materiał: wysokiej jakości aluminium
Podświetlenie misy LED: Tak

Kitchen Assistent
Kolor: srebrny metalik
Moc: 1000W
Akcesoria standardowe: ubijaczka mieszadło hak
Ilość ustawień prędkości: 10
Pojemność mis: Dwie misy: 4,8l i 2,9l
Materiał: wysokiej jakości aluminium
Podświetlenie misy LED: Tak

Kitchen Assistent EKM4200
Kolor: hebanowa czerń
Moc: 1000W
Akcesoria standardowe: ubijaczka, mieszadło, hak
Akcesoria dodatkowe: nakładka do mielenia mięsa, nakładka do szatkowania
Ilość ustawień prędkości: 10
Pojemność mis: dwie misy: 4,8l i 2,9l
Materiał: wysokiej jakości aluminium
Podświetlenie misy LED: Tak

Funkcjonalność każdego robota Kitchen Assistent może być rozszerzana za pomocą specjalnych akcesoriów. W ofercie znajdują się przystawki do przygotowania makaronów lasagne, spaghetti, tagliatelle, a także maszynka do mielenia mięsa i szatkownica do warzyw. Pozwoli to zaoszczędzić miejsce w kuchni oraz skrócić czas przygotowywania potraw.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF