Buraczany Zakwas Na Wigilijny Barszcz

Receptura na 1,5 l zakwasu

Kuchnia Polska

Przepis prosty w przygotowaniu

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 1,5 kg buraków ćwikłowych
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kromka chleba żytniego na zakwasie
  • 1,5 łyżki soli kuchennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka kminku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 2 goździki

Zakwas Buraczany Na Wigilijny BarszczSposób przygotowania:

  1. Buraki, cebule i czosnek obierz, umyj, pokrój w plastry. Warzywa umieść w słoju, zalej 1,5 l ciepłej, przegotowanej wcześniej wody.
  2. Dodaj cukier, sól i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj, aby przyprawy się rozpuściły.
  3. Dodaj kminek, ziele angielskie, liście laurowe, czarny pieprz i kromkę chleba na zakwasie.
  4. Słój przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 dni. Po tym czasie usuń chleb oraz nagromadzoną pianę. Zakwas pozostaw na kolejne 2-3 dni, codziennie zbierając powstającą pianę.
  5. Po tym czasie przecedź i rozlej do butelek lub słoików.

Rada: Tak przygotowany zakwas możesz przechowywać w lodówce nawet do trzech tygodni.

Autor: Piotr Murawski, szef kuchni Knorr

Wigilijny Barszcz Czerwony Na Domowym  Zakwasie

Receptura dla 8 osób

Kuchnia Polska – postna

Przepis prosty w przygotowaniu

Czas przygotowania: 20 minut

Czas gotowania: 1 godzina

Składniki:

  • 1 l domowego zakwasu buraczanego
  • 1 marchew
  • ½ selera
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 kg buraków
  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 1 torebka Barszczu czerwonego Ekspresowego Knorr
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i cukier do smaku

Grzybowy barszcz 0Sposób przygotowania:

  1. Obierz i umyj warzywa, pokrój je na mniejsze kawałki. Dodaj umyte, przecięte na cztery części jabłka. Wszystko razem zalej około litrem wody, wlej zakwas buraczany i dodaj przyprawy, zachowując na później tylko majeranek i dwa ząbki czosnku.
  2. Barszcz gotuj na wolnym ogniu przez godzinę. Po tym czasie odstaw do wystygnięcia.
  3. Tuż przed podaniem barszcz przecedź i zagotuj powstały wywar. Dopraw do smaku Barszczem czerwonym Knorr, posiekanym czosnkiem i majerankiem. W razie potrzeby, jeśli uznasz to za konieczne, dodaj odrobinę cukru lub soli.

Rada: Barszcz możesz dodatkowo doprawić, dodając podczas gotowania kilka suszonych wędzonych śliwek lub kilka suszonych grzybów.

Autor: Piotr Murawski, szef kuchni Knorr

Kompot z suszu

Osobiście nie lubię mocno wytrawnego kompotu z samego suszu, dlatego trochę może na opak tradycji dodaje obok suszonych owoców świeże jabłka, pokrojone na ćwiartki. Poniżej mój przepis”.

Piotr Murawski, szef kuchni Knorr

Składniki:

  • suszone śliwki – 400 g
  • suszone gruszki – 200 g
  • suszone jabłka – 400 g
  • suszone morele – 400 g
  • cukier – 400 g
  • laski cynamonu – 2 sztuki
  • goździk – 5sztuk
  • cytryny – 3 sztuki
  • pomarańcze – 3 sztuki
  • sok cytrynowy (do smaku) – 100 ml

Wigilijny kompot z suszonych owocowSposób przygotowania:

  1. Owoce zalej 5 litrami zimnej wody i doprowadź do wrzenia.
  2. Dodaj cukier, sok i skórkę z owoców cytrusowych oraz przyprawy, po czym gotuj na wolnym ogniu około 30 minut.
  3. Dopraw do smaku sokiem z cytryny i cukrem.
  4. Kompot podawaj w schłodzonych dzbankach.

Rada: Jeśli  chcesz aby twój kompot był nieco lżejszy w smaku, dodaj do niego 1 kg świeżych jabłek – złagodzą one nieco intensywny smak suszu.

Autor: Piotr Murawski, szef kuchni Knorr

Schab z ziołowym farszem i sosem pieczarkowym

Czas przygotowania: 60 minut

Ilość porcji: 4

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 600 g środkowego schabu,
  • 1 Esencja do sosu pieczarkowego Knorr,
  • 8 kromek pieczywa tostowego,
  • 2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr,
  • 10 pieczarek,
  • 1 jajko,
  • 0,5 szklanki bulionu,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • łyżeczka suszonego tymianku,
  • ząbek posiekanego czosnku,
  • szczypta pieprzu,
  • 2 łyżki oleju.

Pieczony schab z ziolowym nadzieniem i sosem pieczarkowym 0Przygotowanie:

  1. Kromki pokrój w średniej wielkości kostkę i przełóż do miski. Dodaj posiekane zioła i czosnek, wlej bulion i wbij jajko. Całość wymieszaj i przypraw pieprzem.
  2. Schab oczyść z błon i cienkim nożem wydrąż otwór w jego środku. Mięso natrzyj przyprawą Knorr.
  3. Przygotowanym nadzieniem napełnij otwór w schabie. Mięso zawiń folią aluminiową i obsmaż z każdej ze stron na patelni. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i wstaw do niego danie na 40 minut.
  4. Pieczarki pokrój grubo i przysmaż na patelni. Dolej szklankę zimnej wody, zdejmij patelnię z ognia i dodaj Esencję. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze 3 minuty. Upieczone mięso podziel na plastry i serwuj z pieczarkowym sosem.

Rada: Smak sosu wzbogaci odrobina natki pietruszki.

Autor: Piotr Murawski, szef kuchni Knorr

Pierogi ruskie z sosem cebulowym i ziołami

Czas przygotowania: 90 minut

Ilość porcji: 4 osób

Przepis łatwy

Składniki:

  • twaróg – 250 gramów
  • ziemniaki – 250 gramów
  • Esencja do sosu cebulowego Knorr – 1 sztuka
  • cebula posiekana – 2 sztuki
  • słonina – 50 gramów
  • pieprz czarny do smaku
  • natka pietruszki posiekana – 1 sztuka
  • rozmaryn (posiekany) – 0.5 łyżeczki
  • mąka – 550 g
  • jajko – 1 sztuka
  • oliwa – 2 łyżki
  • woda ciepła – 1 szklanka

Pierogi ruskie z sosem cebulowym i ziolami 0Sposób przygotowania:

1. Składniki na ciasto przełóż do miski i wyrób ciasto. Gotowe odłóż na pół godziny.

2. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości, następnie wystudź i zmiel w maszynce lub prasce wraz z twarogiem. Słoninę pokrój w drobną kostkę, rozgrzej na patelni i przesmaż na niej jedną posiekaną cebulę.

3. W misce połącz ziemniaki, twaróg oraz cebulę. Całość wymieszaj dokładnie i dopraw do smaku.

4. Ciasto rozwałkuj cienko i wytnij krążki o średnicy ok. 10 cm. Na każdy z nich nałóż łyżeczkę farszu i formuj pierogi. Gotowe wkładaj na wrzącą wodę i gotuj ok. 3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

5. Pozostałą cebulę przesmaż w rondelku, zdejmij go z ognia, wlej szklankę zimnej wody, dodaj Esencję Knorr i rozpuść ją. Sos zagotuj, dodaj zioła. Zmniejsz ogień i gotuj 2 minuty. Gotowe pierogi podawaj z przygotowanym cebulowo-ziołowym sosem.

Autor: Piotr Murawski, szef kuchni Knorr

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF