Ma wykwintny smak i jest łatwa w przygotowaniu a jej kruche mięso jest ucztą dla podniebienia. Młoda Kaczka Zagrodowa z Podlasia od Drosed w tym roku będzie gwiazdą świątecznych stołów. Podpowiadamy, jak ją przyrządzić, aby było smacznie, oryginalnie i szybko.

W towarzystwie żurawiny, egzotycznych owoców czy gruszek, z pomarańczami czy nadziewana – bez względu na entourage, kaczka zawsze prezentuje się wykwintnie i smakuje wyjątkowo. Nie bez kozery – obok gęsiny, uważana jest za najszlachetniejszy rodzaj drobiu. Jej mięso jest soczyste i kruche, mimo pieczenia, zachowuje swój niepowtarzalny smak.

Spośród wszystkich gatunków kaczek Młoda Kaczka Zagrodowa z Podlasia od Drosed jest wyjątkowa. Pochodzi z małych, rodzinnych gospodarstw na Podlasiu, a więc z rejonu „zielonych płuc Polski”. Podstawą jej diety jest niemodyfikowana genetycznie mieszanka pasz przygotowana na bazie zbóż. To właśnie w tym tkwi sekret delikatnego, kruchego i mniej tłustego od tradycyjnej kaczki mięsa Młodej Kaczki Zagrodowej z Podlasia. Jest idealna zarówno w postaci smażonej, duszonej czy gotowanej. A w tym roku będzie królową świątecznego stołu.

Jak przyrządzać kaczkę?

Kaczka jest mięsem wszechstronnym. Można ją podawać z wieloma różnymi dodatkami. Pasują do niej egzotyczne owoce, rodzime gruszki czy maliny, ziemniaki oraz żurawina. Wymaga minimum zaangażowania a daje w zamian spektakularne efekty. Na świąteczny stół sprawdzi się podana na plastrach melona z sałatką z owoców. To lekkie danie będzie zaskakującą odmianą po ciężkich, świątecznych potrawach.

Pieczona Młoda Kaczka Zagrodowa z Podlasia na plastrach melona z sałatką z owoców

Kaczka na plastrach melonaSkładniki:

– podwójna pierś Młodej Kaczki Zagrodowej  z Podlasia

– 1 melon

– żurawina do mięsa

– świeże maliny (20 dag)

– kilka winogron.

Przyrządzanie:

Piersi kaczki nacinamy płytko na krzyż po stronie skóry, nacieramy solą oraz majerankiem i odkładamy na 2 godziny do lodówki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i na mocnym ogniu obsmażamy piersi kacze, zwłaszcza po stronie ze skórą. Razem z wytopionym tłuszczem przekładamy do brytfanki. Pieczemy w piekarniku w temp. 180°C przez co najmniej 40 min. Podczas pieczenia podlewamy tłuszczem, który się wytopił.

Schładzamy upieczone mięso. Kroimy dosyć cienko na ukośne plastry.

Melon kroimy na cienkie półplastry. Układamy naprzemiennie plastry melona i plastry mięsa. Dekorujemy żurawiną i świeżymi malinami. Danie podajemy lekko schłodzone.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF