Składniki na 1 mazurka:

  • kruche ciasto (200g zimnego masła, ok. 3 szklanki mąki, 100g cukru pudru, 2 żółtka, cukier wanilinowy)
  • 1-2 słoiki powideł śliwkowych Firma Bracia Urbanek
  • płatki migdałów do posypania

mazurek z powidłamiPrzygotowanie.  Przygotowujemy ciasto: wszystkie składniki intensywnie mieszamy, w razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub odrobinę masła. Gotowe ciasto schładzamy 10 minut w zamrażalce a następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 0,7cm. Pieczemy ok.10 -15 minut w temp 200 stopni. Po wystudzeniu ciasto smarujemy powidłami. Dekorujemy płatkami migdałów.

Więcej przepisów na: www.urbanek.com.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF