Składniki na duży garnek:

  • warzywa (marchewka, seler, pietruszka, cebula, 1 ząbek czosnku)
  • gotowy zakwas
  • 10 dag boczku
  • 4 pęta białej lub innej kiełbasy
  • 8 jajek na twardo
  • sok z 1 słoika ogórków kwaszonych Firma Bracia Urbanek
  • przyprawy (sól, pieprz, majeranek, 2 listki  laurowe,  5 ziaren ziela angielskiego)
  • 2-3 łyżki mąki
  • 2-3 łyżki śmietany

barszcz biały z sokiem z ogórkówPrzygotowanie.  Warzywa obieramy, kroimy w mniejsze części i gotujemy pod przykryciem razem z czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym ok. 30 minut. W tym czasie pokrojony boczek i kiełbasę podsmażamy na patelni, aby wytopił się tłuszcz a następnie odstawiamy. Kiedy warzywa będą miękkie, zupę przecedzamy i dodajemy do wywaru sok z ogórków kwaszonych, boczek z kiełbasą oraz zakwas. Gotujemy ok.10 minut a następnie zagęszczamy mąką. 2-3 łyżki maki rozpuszczamy w chłodnej wodzie i wlewamy do żurku intensywnie mieszając. Solimy do smaku, dodajemy majeranek oraz 1-2 łyżki śmietany. Podajemy razem z pokrojonymi w ćwiartki jajkami na twardo.

Więcej przepisów na: www.urbanek.com.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF