Smak i aromat gorącego herbacianego naparu towarzyszy nam niemal każdego dnia, szczególnie umilając te najdłuższe, chłodne zimowe wieczory. Herbata może być jednak również składnikiem wyśmienitych potraw – przepis na jedną z nich, świąteczny herbaciany Piernik prosto z Ceylonu, poleca firma POSTI.

 

Piernik prosto z Ceylonu

Składniki:

3 szklanki mąki,

– ¾ szklanki cukru,

– 1 szklanka naparu z jednej czubatej łyżeczki herbaty liściastej Ceylon POSTI,

– 350 g miodu wielokwiatowego,

– ¾ szklanki oleju,

– 5 jajek,

– 2 łyżeczki sody oczyszczonej,

– szczypta soli,

– ulubione przyprawy korzenne (cynamon, imbir, goździki).

Przygotowanie:

Mąkę wsypać do miski i dodać kolejno cukier, ostudzony napar herbaciany, miód, olej i dokładnie wymieszać.

Do powstałej masy wbić jajka, dodać przyprawy korzenne, sól oraz sodę i wszystko dokładnie wymieszać.

Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Ciasto należy piec około 1 – 1,5 godziny (pod koniec pieczenia sprawdzić konsystencję ciasta drewnianym patyczkiem).

Najlepiej podawać z filiżanką herbaty Ceylon POSTI.

 

* * *

 

Herbata Ceylon to jeden z najszlachetniejszych, koneserskich gatunków tego napoju. Zbierane na wysokości powyżej 400 metrów, długie i sprężyste liście herbaty, dają intensywny napar o szlachetnym smaku i silnym aromacie. Herbaciani koneserzy zalecają jej picie szczególnie rano oraz w południe; warto również spróbować wersji podania herbaty z dodatkiem odrobiny mleka czy cytryny.

POSTI proponuje tę wysokiej jakości herbatę w dwóch wersjach – liściastej, doskonałej do zaparzania w dzbanku – oraz ekspresowej, wygodnej w użyciu w ciągu dnia.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF