Każda mama stanie przed wyzwaniem, jakim jest rozszerzenie diety dziecka. Eksperci zalecają, aby pierwsze smaki wprowadzać nie wcześniej niż po ukończeniu 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu życia[1]. Oczywiście karmienie piersią należy kontynuować do 2. roku życia lub dłużej, zgodnie z rekomendacją Światowej Organizacji Zdrowia. Różnorodność diety jest bardzo ważna do zbudowania prawidłowych nawyków żywieniowych. W jadłospisie dziecka, w którym nadal króluje mleko, nie powinno zabraknąć m.in. warzyw dobrej jakości, które pomogą mu pokochać zdrowe jedzenie. Halloween może być doskonałą okazją, by maluszek po raz pierwszy spróbował pysznej dyni.

bobovitaWarzywa na start

Rozszerzanie diety powinno się rozpoczynać od warzyw. Maluch, który pozna ich smaki jako pierwsze, chętniej je zaakceptuje. Jeśli rozszerzanie diety zaczniemy od owoców – niemowlę może mieć później trudności w akceptacji mniej słodkich warzyw. Wynika to z faktu, że smaki kwaśny i gorzki są w mniejszym stopniu akceptowane przez dziecko niż smak słodki – preferencję tę można jednak modyfikować[2]. Na początku będą to bardzo małe ilości, np. łyżeczka przecieru z marchewki. Rodzice często muszą odnaleźć w sobie spore pokłady cierpliwości, bo akceptacja nowego smaku przez dziecko może wymagać nawet kilku prób. Warto wykorzystywać różne okazje, by w ciekawy sposób zachęcić dziecko do smakowania nowości. Taką okazją jest Halloween – wydarzenie coraz częściej obchodzone w Polsce, którego znakiem rozpoznawczym jest pomarańczowe, okazałe warzywo.

Dynia – dar jesieni

Jednym ze składników, jakie warto wprowadzać do jadłospisu dziecka nie tylko z okazji Halloween, jest dynia. Dynia to jedno z 22 wartościowych warzyw, z których skomponowane są produkty BoboVita. Kusi apetycznym kolorem, wyraźnie podkreślającym porę roku, na którą przypada okres jej zbioru. Dynia wykorzystywana w posiłkach BoboVita pochodzi wyłącznie z kontrolowanych upraw, tylko od zaufanych dostawców ze wschodniej Polski, a jej zbiór odbywa się we wrześniu.

Spójrz w przyszłość

Prawidłowe nawyki żywieniowe, wykształcone w 1000 pierwszych dni życia dziecka, czyli okresie liczonym od poczęcia przez pierwsze lata życia, mają duże szanse na przetrwanie w przyszłości[3]. Stosowanie odpowiedniej diety w tym okresie jest więc kluczowe dla przyszłej diety maluszka. Okres 1000 pierwszych dni życia, ze względu na znaczenie, jakie ma dla budowania prawidłowych nawyków żywieniowych, nazywany jest również „oknem możliwości”. Właściwe urozmaicanie jadłospisu malucha w tym czasie sprawi, że chętniej sięgnie on po nowe produkty.

Poznawanie smaków

Należy pamiętać, że organizm niemowlęcia wciąż dojrzewa i jest – znacznie bardziej w porównaniu z  osobą dorosłą – wrażliwy na czynniki zewnętrzne, m.in. zanieczyszczenia potencjalnie obecne w żywności czy nadmiar lub niedobór składników odżywczych. Dobierając produkty uzupełniające dietę niemowlęcia, rodzice powinni więc kierować się również jej bezpieczeństwem i dopasowaniem do etapu rozwoju malucha. Z tego powodu warzywa przeznaczone do posiłków dla niemowląt i małych dzieci muszą pochodzić wyłącznie z kontrolowanych upraw. Co więcej, poddawane są licznym testom jakości, obowiązują je też odpowiednie normy – nawet 5000 razy bardziej[4] restrykcyjne niż w przypadku ogólnodostępnych warzyw. W doborze produktu, odpowiadającego wiekowi dziecka, pomoże oznaczenie wiekowe na opakowaniu (np.: po 4.,6., 8. miesiącu).

Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzenia pokarmów

uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.

[1] http://ptp.edu.pl/files/Standardy_Medyczne_2014_Zalecenia_ywienia_.pdf.

[2] Schwartz C, et al., Developmental changes in the acceptance of the five basic tastes in the first year of life, British Journal of Nutrition (2009), 102, 1375–1385.

[3] Skinner J., Carruth BR., Bounds W., Ziegler P. (2002): Children’s food preferences: A longitudinal analysis. J. Am. Diet. Assoc. 102, 1638-1647.

[4] Dotyczy norm dla pestycydów w warzywach. Żywność dla niemowląt i małych dzieci spełnia specjalne normy jakościowe, wynikające z przepisów prawa europejskiego i krajowego. Normy te są o wiele bardziej restrykcyjne w porównaniu z żywnością ogólnego przeznaczenia.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF