Składniki:

Polędwica 200 g
Mięso kraba (może być z puszki)
Oliwa z oliwek
Musztarda Dijon
Sól i pieprz

Sos Bearnaise
Żółtka
Masło
Cytryna
Estragon
Sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE

Steak_OscarPiekarnik rozgrzać do 150 stopni. Stek (wyjęty z lodówki co najmniej 1 godzinę przed smażeniem) smarujemy oliwą lub musztardą Dijon, posypujemy solą i pieprzem, smażymy na bardzo gorącej patelni aż uzyska pożądany przez nas kolor. Później wkładamy go do piekarnika na 5-10 minut (rare – medium). W tym czasie robimy sos. W misce mieszamy zółtka, cytrynę, estragon, sól i pieprz. Miskę umieszczamy na garnku z gorącą wodą (70-80 stopni). Gdy zółtka staną się ciepłe, cienką strużką wlewamy roztopione wcześniej masło. Cały czas intensywnie mieszamy (żótka nie mogą się ściąć!). Stek wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy folią aluminiową, żeby odpoczął. Po 5-7 minutach na steka kładziemy mięso kraba. Serwujemy na talerzu, wcześniej polewając danie sosem Bearnaise.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF