Pojawienie się niespodziewanych gości potrafi wprowadzić wiele chaosu i zamieszania do naszego domu. Mimo, że w takich sytuacjach nikt nie spodziewa się, że „wyczarujemy” trzydaniowy obiad, to każda gospodyni czy gospodarz chciałby jak najlepiej przyjąć gości. „Kołem ratunkowym” mogą okazać się produkty, dzięki którym w prosty i szybki sposób przyrządzimy smakowite przekąski. Co takiego zawsze warto mieć w swojej domowej spiżarni?

Przekąski last minute

Niespodziewana wizyta gości to często test zdolności organizacyjnych. Czasem na zrobienie czegoś do zjedzenia mamy dosłownie pięć minut. W takich sytuacjach najlepiej sprawdzają się dania z małą ilością składników, które są łatwe w przygotowaniu i nie wymagają długiego gotowania. Tanio, szybko, efektownie –  tak powinno wyglądać spontaniczne przygotowywanie imprezy. Aby wyczarować coś z niczego wystarczy znać kilka trików i odpowiednio zaopatrzyć swoje szafki. W domowej spiżarni warto mieć m.in. mini papryczki pepperoni, pikantne korniszony czy suszone pomidory (np. marki Kuhne). Dyżurnym daniem na tę okoliczność mogą być smakowite mini kanapki z pastą ogórkową i orzechami albo ekspresowa sałatka z suszonymi pomidorami. Ich przygotowanie zajmie zaledwie kilka minut.

Przykładowe przepisy

Mając pod ręką wyżej wymienione produkty i sprawdzone przepisy, w krótkim czasie przygotujemy zdrowe i bardzo efektowne przekąski. Poniżej prezentujemy potrawy last minute, które z pewnością zasmakują niespodziewanym gościom.

Mini kanapeczki z ogórkową pastą i orzechami

Zdjęcie 1Składniki:

  • 1 kostka białego sera
  • 3 ogórki konserwowe (np. marki Kuhne)
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżka sosu tzatzki (np. marki Kuhne)
  • 1 czerwona papryka
  • garść orzechów włoskich
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Ogórki trzemy na tarce o grubych oczkach. Biały ser rozdrabniamy widelcem, mieszamy ze śmietaną i sosem tzatziki. Doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy kromki chleba przygotowaną pastą. Układamy na nich pokrojoną w drobne paski czerwoną paprykę oraz posypujemy je orzechami włoskimi.

Ekspresowa sałatka z suszonymi pomidorami

Zdjęcie 2Składniki:

  • 100 g makaronu (np. kokardki)
  • słoik suszonych pomidorów (np. marki Kuhne)
  • 2 opakowania mozzarelli
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Suszone pomidory odcedzamy z zalewy i kroimy w drobną kostkę. Mozzarellę kroimy w kostkę, listki bazylii siekamy. Wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy przyprawami do smaku oraz kilkoma łyżkami zalewy z suszonych pomidorów.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF