Z pięknej pomarańczowej dyni można nie tylko zrobić halloweenowe lampiony, ale też pyszne dania. Popularne w Polsce gatunki dyni to: olbrzymia, piżmowa i zwyczajna. Wszystkie są bogatym źródłem białka, witaminy A, C, witamin z grupy B oraz wapnia, żelaza, magnezu i fosforu. Na jesienny obiad proponujemy prostą i smakowitą zapiekankę dodatkiem dyni i żółtym serem.

Nie każdy ser żółty nadaje się do obróbki termicznej niektóre rodzaje sera mogą pod wpływem wysokiej temperatury zmienić smak
i zapach na gorszy. Do wszelkiego rodzaju zapiekanek i dań na ciepło doskonale nadaje się ser żółty Gouda (np. MSM Mońki).
Pod wpływem wysokiej temperatury dobrze się topi i ciągnie
– mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

Baked vegetablesZapiekanka z dynią i serem żółtym

Składniki:

brokuł

• bakłażan

• 30 – 40 g miąższu dyni

• 3 – 4 pomidory

• 200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki

• 2 łyżki oliwy z oliwek

• świeży tymianek

• sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Warzywa: bakłażana i dynię kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i podsmażamy bakłażana. Kiedy zmięknie przekładamy na talerz. W tym samym czasie oczyszczamy brokuł, dzielimy na różyczki, płuczemy i gotujemy 5 minut aż lekko zmięknie. Pomidory kroimy w grubsze plasterki. Przygotowane warzywa doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i przekładamy do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Całość posypujemy obficie startym serem żółtym. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C i pieczemy przez 10 minut aż ser się roztopi.

Gotową zapiekankę najlepiej lekko ostudzić i posypać świeżym tymiankiem. Świetnie smakuje z zieloną sałatą i bagietką.

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF