Składniki dla 4 osób:

  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżki białego octu winnego Ponti
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
  • 300 g makaronu spaghetti de Cecco
  • 200 g kiełbasy śląskiej
  • 2 puszki krojonych pomidorów z czosnkiem Valfrutta
  • suszona bazylia
  • 1 biała cebula
  • sól i pieprz

spaghetti z kiełbasąSposób przygotowania:

Makaron De Cecco gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek, aby makaron się nie kleił. W międzyczasie na patelni na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy oregano, bazylię i dodajemy ocet winny Ponti. Następnie wlewamy dwie puszki krojonych pomidorów z czosnkiem i całość doprowadzamy do wrzenia. Na oddzielnej patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki kiełbasę śląską i cebulę. Dodajemy kiełbasę do przygotowanego sosu pomidorowego i całość dusimy 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Makaron wykładamy na talerz, polewamy sosem i dekorujemy listkiem bazylii.

Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl
oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF