Głęboki brązowy kolor, przyjemny, aromatyczny zapach i słonawy, bądź lekko słodki smak. Sos sojowy jest najsłynniejszą przyprawą Dalekiego Wschodu, jego historia sięga ponad 2500 tysiąca lat. Obecnie znany jest nie tylko mieszkańcom Wschodu – coraz częściej bowiem sos sojowy używany jest także w kuchni europejskiej.

 

Zamiast solisos sojowy

 

Sos sojowy powstał w Chinach prawdopodobnie jako odpowiednik soli, która kiedyś była bardzo droga. Przepis na chiński sos sojowy pierwotnie zawierał ryby, a soja stosowana była jedynie jako wypełniacz przy jego produkcji. Dzisiaj jest jego podstawowym składnikiem.

Soja posiada wiele właściwości zdrowotnych, sam sos z kolei dostarcza jeszcze więcej białka i składników odżywczych niż ziarna, jest także lepiej przyswajalny przez organizm. Nie dziwi więc fakt, że większość dietetyków poleca wybór sosu sojowego zamiast soli. Powstaje on na skutek długotrwałej fermentacji (ok. 6 miesięcy) ziaren soi , połączonych z wodą, solą morską i ziarnami pszenicy.

 

Jak smakuje soja?

 

Jednym z podstawowych różnic między solą a sosem sojowym jest kilka odmian tego ostatniego, co pozwala na urozmaicenie przygotowywanych potraw. Koikuchi – ciemny, najczęściej spotykany sos, tłoczony jest z ziaren pszenicy i soi w proporcji 1:1, odpowiedni do dań z wołowiny, wieprzowiny, pieczeni i dań duszonych; Usukuchi – to z kolei jasna odmiana sosu, w porównaniu z Koikuchi jest mniej słony i mniej ostry, charakteryzuje się większą zawartością pszenicy niż soi i świetnie komponuje się z drobiem i cielęciną; Tamari – jest produkowany jedynie z ziaren soi; Gen-en to sos o obniżonej zawartości soli, natomiast Sashikomi jest poddawany dwukrotnej fermentacji, sprawdza się jako dip do potraw i surowych ryb, zawiera więcej soli niż Koikuchi, jest także bardziej intensywny w smaku oraz kolorze.

 

Poso(l)ić danie

 

Mimo, że sos sojowy kojarzony jest przede wszystkim z kuchnią japońską, tak naprawdę ma bardzo szerokie zastosowanie, także jeśli chodzi o kuchnię europejską. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, makaronów i wszelkiego rodzaju mięs – drobiu, wołowiny lub wieprzowiny. Można użyć go jako marynaty do pieczeni, a także duszenia, smażenia, czy grillowania. Kuchenne eksperymenty nie zmienią jednak tego, że niezmiennie jego najpopularniejszym zastosowaniem jest sushi – trudno wyobrazić sobie to danie kuchni japońskiej bez dodatku sosu, który idealnie podkreśla i uzupełnia jego smak. Zwolennicy sosu powinni pamiętać, że trzeba przechowywać go w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.

 

 

Zapraszamy do restauracji OTO!Sushi na Nowy Świat 46 w Warszawie.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF