Składniki:

  • 500 ml wody
  • 330 g cukru pudru
  • 250 g puree ze śliwek kalifornijskich
  • Sok z 1 cytryny
  • 2 łodyżki lawendy

CPB_Sorbet_ze_sliwek_kalifornijskich_i_lawendyPrzygotowanie:

  1. Przygotuj syrop cukrowy łącząc wodę i cukier puder w rondlu. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
  2. Umyj łodyżki lawendy i wrzuć do gorącego syropu. Pozostaw na 24 godziny, aby syrop nabrał lawendowego aromatu.
  3. Przygotuj puree ze śliwek kalifornijskich miksując 200 g śliwek kalifornijskich z 50 ml wody. Odcedź syrop i połącz z puree. Dodaj sok z cytryny.
  4. Zamrozić sorbet w sorbetierze, ewentualnie wlać masę do formy silikonowej i mrozić w zamrażarce najlepiej przez całą noc.
Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF