Sól niemal od zawsze była surowcem na wagę złota, używanym również swego czasu jako środek płatniczy. Od wieków szukano także różnych możliwości jej otrzymywania. Dziś znakomicie wyodrębnia smak potraw, zapobiega utracie soli mineralnych podczas gotowania warzyw, a także wpływa na wykształcenie koloru dań. Stanowi jedną z  fundamentalnych przypraw, bez których trudno byłoby wydobyć smak wielu potraw.

SOL_MORSKASole morskie Prymat

Sól morska powstaje w wyniku krystalizacji słonych wód morskich pod wpływem wiatru i słońca. Od dawna ceniona jest w kuchni śródziemnomorskiej ze względu na swoje wyjątkowe walory smakowe. Dziś także kuchnia polska odkrywa jej właściwości.

Sól morska gruboziarnista świetnie wzbogaca smak gotowanych warzyw czy makaronów. Bez jej smaku nie wyobrażamy sobie dobrze przyrządzonego steka. Warto również wypróbować metodę pieczenia ryb w soli. Sól gruboziarnista twardnieje w piekarniku, dzięki czemu wierzch ryby jest chrupiący, a środek soczysty i pełen smaku. Sól gruboziarnista po zmieleniu w młynku nadaje się do przyprawiania wszystkich przygotowywanych dań wytrawnych. Natomiast sól drobnoziarnista jest niezastąpiona w przyrządzaniu codziennych posiłków, znakomicie współgra ze smakiem przygotowywanych dań mięsnych, rybnych czy warzywnych. Ze względu na drobną strukturę kryształków soli z powodzeniem można używać jej także jako finalnego wykończenia smaku wielu potraw. 

Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat

Świetnie wzbogaca smak gotowanych warzyw czy makaronów. Bez jej smaku nie wyobrażamy sobie dobrze przyrządzonego steka. Warto również wypróbować metodę pieczenia ryb w soli. Sól gruboziarnista twardnieje w piekarniku, dzięki czemu wierzch ryby jest chrupiący, a środek soczysty i pełen smaku. Sól gruboziarnista po zmieleniu w młynku nadaje się do przyprawiania wszystkich przygotowywanych dań wytrawnych. Lubiący eksperymenty mogą także dodawać ją do deserów, np. czekolady. Sól gruboziarnista stanowić może również doskonałą bazę do przygotowania soli smakowych w młynku, czyli mieszanek z dodatkiem chili, czosnku, ulubionych ziół czy też innych aromatycznych składników, takich jak suszone pomidory

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Znakomicie współgra ze smakiem przygotowywanych dań mięsnych czy warzywnych. Z powodzeniem można używać jej także jako zwieńczenie smaku kanapek, finalne wykończenie potrawy. Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat może stanowić bazę do mieszanek ziół i przypraw jednorodnych. Sól morska to także świetna podstawa dla soli smakowych, które powstają z połączenia takich przypraw jak wanilia, chili, imbir, czy czosnek.

Średnia cena na półce: 3,60 zł

Waga: Sól morska jodowana drobnoziarnista 1000 g i gruboziarnista 900 g.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF