Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia człowiek powinien wypijać dziennie 200 ml soku. Polacy wypijają tylko 32 ml – to zdecydowanie za mało.

Szklanka soku zawiera podobną ilość soli mineralnych i witamin co owoc. Szczególnie warto sięgać po polskie wyroby – cieszą się wysoką jakością, ponieważ przepisy zabraniają dodawania do nich cukrów. Soki zawierają jedynie naturalny cukier pochodzący z owoców.

Polacy najczęściej wybierają sok pomarańczowy – to numer jeden od wielu lat. Pijemy też bardzo dużo rodzimych zagęszczonych soków jabłkowych, co wynika z faktu, że Polska jest jednym z ich większych producentów – mówi serwisowi infoWire.pl Grażyna Rychter z firmy Hortex.

Na rynku dostępne są również nektary. To świeże lub odtworzone z koncentratu soki rozcieńczone wodą (25-50% zawartości w nektarze). Nie ma w nich sztucznych barwników ani chemicznych środków, mogą być jednak dosładzane. Nie warto sięgać po napoje owocowe – w których zawartość soku wynosi od 5 do 20%. Mają więcej wody i cukru oraz zawierają dodatki, czyli środki chemiczne, barwniki, a także aromaty.

Specjaliści radzą: aby w sklepowym koszyku zamiast wartościowego soku nie znalazł się karton z napojem owocowym, warto patrzeć na etykiety. Wyczytać z nich można skład produktu – składnik, którego jest najwięcej, znajduje się na początku listy – datę przydatności do spożycia oraz informację o sposobie przechowywania.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF