Wyniki badania ”Style śniadaniowe wśród Polek” pokazują, że Polki rzadko rozpoczynają dzień bez śniadania. Blisko 80 proc. ankietowanych jada pierwszy posiłek każdego dnia. Jednak statystyczne śniadanie wciąż jest mało różnorodne, a na stołach królują kanapki, jajka, płatki i parówki.   

Eksperci komentujący wyniki badania zachęcają, aby do śniadaniowego menu wprowadzić więcej różnorodnych dań wzbogaconych o zdrowe dodatki. Dla śniadaniowych inspiracji Polek, Marieta Marecka, prowadząca program kulinarny „ABC Gotowania” na kanale Kuchnia+, opracowała trzy, unikalne, śniadaniowe przepisy kulinarne ze śliwką kalifornijską. Przedstawiamy pierwszy przepisna razową kaszę kuskus z orzechami i śliwkami kalifornijskimi, który może być doskonałą inspiracją kulinarną na poranny posiłek.

 Razowa kasza kuskus z orzechami i śliwkami kalifornijskimi

2 porcje, czas przygotowania: 15 min

kasza kuskusSkładniki:

  • ½ szklanki suchej, razowej kaszy kuskus
  • ½ szklanki śliwek kalifornijskich
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • ¼ szklanki orzechów makadamia
  • ¼ szklanki orzechów nerkowca
  • ½ szklanki gęstego jogurtu bałkańskiego
  • Skórka z ½ cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka jagód goji
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Przygotowanie:

Śliwki kroimy drobniej i mieszamy z ksylitolem, jagodami goji i suchą kaszą. Zalewamy całość wrzątkiem na wysokość ok. 1 cm ponad zawartość miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 8 minut. W tym czasie kroimy drobniej orzechy i krótko prażymy je na suchej patelni. Cytrynę sparzamy, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Łączymy skórkę, sok z jogurtem i schładzamy. Kaszę mieszamy z olejem kokosowym i orzechami. Podajemy z jogurtem cytrynowym.

Wyniki badania: ”Style śniadaniowe wśród Polek”

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF