Pachnące szynki, smakowite pasztety oraz jaja na kilka sposobów – każdy zna tradycyjny kanon potraw, które goszczą na stole podczas wielkanocnego śniadania. Czasem warto jednak spróbować uciec od kulinarnej rutyny i przygotować klasyczne smakołyki w nowej, ciekawej odsłonie. Zapraszamy do zapoznania się z przepisami na wielkanocne przysmaki w alternatywnym wydaniu!

Kiełbasa zapiekana w piwie z sosem paprykowo-musztardowym

Kiełbasa zapiekana w piwie z sosem paprykowo-musztardowym– biała kiełbasa surowa – 6 szt.

– boczek surowy wędzony – 6 plasterków

– żółty ser typu gouda – 6 plasterków

– cebula – 2 średnie szt.

– piwo jasne – 1 szklanka

– odrobina oleju

– majeranek, pieprz, ostra papryka – do smaku

– sos paprykowo-musztardowy Tarsmak – kilka łyżek

Obraną cebulę kroimy w półkrążki i krótko podsmażymy na oleju, doprawiając papryką, pieprzem i majerankiem do smaku. Kiełbasy nakłuwamy wykałaczką w kilku miejscach. Na plastrach boczku układamy cebulę, a na nią plastry sera. Na tak przygotowanych porcjach kładziemy kiełbasę i mocno zwijamy, a następnie spinamy wykałaczką. Kiełbasy wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy je piwem. Pieczemy w piekarniku przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni, aż kiełbaski i boczek ładnie się zarumienią. Podajemy z sosem paprykowo-musztardowym Tarsmak.

Jaja faszerowane łososiem z nutą czerwonego kawioru

Jaja faszerowane łososiem z nutą czerwonego kawioru– jajka – 10 szt.

– wędzony łosoś – 100 g

– majonez premium Tarsmak – 2 łyżki

– ostra papryka – do smaku

– czerwony kawior – do dekoracji

– natka pietruszki – do dekoracji

Jajka gotujemy na twardo, a następnie wyjmujemy żółtka i rozgniatamy je widelcem. Łososia drobno kroimy i dodajemy do żółtek. Całość mieszamy z majonezem i ostrą papryką. Wypełniamy połówki jajek farszem. Podajemy udekorowane natką pietruszki i czerwonym kawiorem.

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF