Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Poranne menu powinno być urozmaicone i skomponowane z takich produktów, które będą zawierać niezbędne składniki odżywcze oraz dostarczą nam siły i energii do działania.

We wczorajszym odcinku programu Tajemniczy Składnik, Marcin Przybysz zdradził nam sprawdzone sposoby na śniadanie godne mistrzów. Ten młody, ambitny szef kuchni posiada wieloletnie doświadczenie, które zdobywał między innymi w Londynie, doskonaląc swoje umiejętności w restauracjach wyróżnionych prestiżowymi gwiazdkami Michelin. Pokazał jak skomponować śniadanie idealne i zdradził triki na urozmaicenie tego posiłku. Przygotował brioszki z łososiem i jajkiem poche, a także nietypową owsiankę.

Jajko poche z łososiemJajko poche (w koszulce) z wędzonym łososiem, brioszką, sosem holenderskim i marynowaną gruszką

Marcin Przybysz, szef sekcji w Restauracji La Trompette

Składniki

  • Brioszki: 300 g mąki chlebowej, 80ml wody, 3 jajka, 5g drożdży instant, 150g masła, 35g cukru, sól
  • Sos holenderski: 3 żółtka, 100g masła, ocet winny, sól, pieprz
  • Dodatkowo: 40ml białego wina, świeży estragon, ½ gruszki, 100 g wędzonego łososia, roszponka i koperek do dekoracji

Przygotowanie

  1. Zacznij od przygotowania brioszek. Do misy robota kuchennego wsyp mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodaj wodę oraz jajka. Zacznij wyrabiać ciasto. Po kilku minutach dodawaj stopniowo pokrojone w kostkę masło, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Uformuj brioszki. Najpierw przygotuj kulkę z ciasta i zrób w niej wgłębienie.
    Weź mniejszy kawałek ciasta, uformuj go w stożkowy kształt i włóż we wcześniej przygotowane wgłębienie. Piecz w temperaturze 195°C przez około 15-20 minut w zależności od wielkości brioszek.
  2. Przygotuj sos holenderski. Najpierw w rondelku rozpuść masło. Do naczynia wbij 3 żółtka i zacznij miksować
    na wolnych obrotach. Powoli do masy wlewaj masło. Na koniec dodaj ocet i przyprawy.
  3. Zagotuj 2 litry wody na jajko poche. Wbij jajko i gotuj delikatnie mieszając przez minutę. Następnie odstaw
    na kolejną minutę, żeby jajko zagrzało się w środku.
  4. Gruszkę pokrój na paseczki dowolnej wielkości. Zalej winem i dodaj estragon do marynowania. Jeśli masz szufladę do pakownia próżniowego CombiVac, możesz przyspieszyć proces marynowania i zamknąć wszystkie składniki w woreczku próżniowym.
  5. Pokrój gotowe brioszki i ułóż je na talerzu. Następnie dodaj plastry łosia i jajko. Całość polej sosem holenderskim i dodaj na wierz kawałki gruszki. Udekoruj danie roszponką i koperkiem.

Owsianka na zielonej herbacie z emulsją pomarańczową, gruszką i orzechami laskowymi

7Składniki

  • 50g płatków owsianych
  • szklanka gorącej herbaty
  • 1 pomarańcza
  • 1 gruszka lub jabłko
  • 30g miodu
  • gałązka tymianku
  • 5 orzechów laskowych
  • dowolne dodatki: np. nasiona chia, owoce goji, siemię lniane

Przygotowanie

  1. Płatki zalej zaparzoną zieloną herbatą i gotuj, aż napęcznieją.
  2. Gruszkę lub jabłko obierz i podziel na pół. Jedną część zetrzyj na tarce i dodaj do gotujących się płatków, drugą pokrój w kostkę i zalej miodem z tymiankiem.
  3. Wyciśnij sok z pomarańczy i delikatnie zredukuj go w rondelku.
  4. Owsiankę wyłóż do miseczki. Na górę połóż marynowaną w miodzie gruszkę. Całość polej odparowanym sokiem pomarańczowym.
  5. Na koniec posyp rozgniecionymi orzechami laskowymi i innymi dodatkami.

Porady eksperta:

  1. Masło szybciej i łatwiej wymiesza się z ciastem na brioszki, jeśli przed pokrojeniem rozbijesz je wałkiem – dzięki temu będzie miękkie.
  2. Po wyrobieniu ciasta na brioszki odstaw je na 2 godziny do wyrośnięcia. Następnie włóż je do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc. Po uformowaniu bułeczek dobrze jest też zostawić je w suchym miejscu przykryte ściereczką na godzinę.
  3. Na bazie sosu holenderskiego możesz przygotować także sos bearneński, dodając do niego zioła, np. estragon.
  4. Jajko poche to inaczej jajko w koszulce lub jajko po benedyktyńsku. Przygotujesz je z łatwością, jeśli najpierw rozbijesz jajko na łyżkę cedzakową. Rzadkie białko spłynie, a zwarta część jajka włożona i gotowana na łyżce cedzakowej utworzy idealną konsystencję jajka w koszulce.

Marcin Przybysz, szef sekcji w Restauracji La Trompette

Więcej przepisów oraz cennych wskazówek poznacie w programie Tajemniczy Składnik, emitowanym w Telewizji POLSAT, od 10 marca do 12 maja o godz. 21:35 oraz na stronie www.electrolux.pl! Serdecznie zapraszamy!

Więcej informacji:

  • Strona www: electrolux.pl
  • Facebook: facebook.com/electroluxpolska
  • Instagram: instagram.com/electrolux_pl
  • YouTube: youtube.com/user/electrolux
  • Twitter: twitter.com/Electrolux
  • Pinterest: pinterest.com/electrolux
Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF