Zapach aromatycznej kawy potrafi szybko postawić na nogi nawet największych miłośników późnych pobudek. A gdyby tak w jesienne, chłodne dni zostać w łóżku dłużej, przenosząc do niego filiżankę ulubionej kawy i pyszne śniadanie? Chrupiąca pita z pełną witamin pastą, słodkie scones z delikatnym kremem, a może chrupiąca granola z jogurtem i owocami? Sprawdź, jakie kompozycje dodadzą Ci najwięcej energii w październikowe dni i z jaką mieszanką warto je połączyć. Kawa i śniadanie to przecież nieodzowni towarzysze poranka!

1Dla wielu osób dynamiczne poranki są stałym element dnia. Szybkie śniadanie, kawa w biegu i pęd, który towarzyszy setkom spraw, jakimi musimy się zająć tuż po przebudzeniu. Na szczęście od czasu do czasu codzienną gonitwę przerywają dni, w których możemy pozwolić sobie na małe lenistwo i na wymarzone śniadanie do łóżka! Romantyczne lub rodzinne, relaksujące i spokojne, w pojedynkę czy w gronie kochanych przez nas osób – najlepsze są te, pełne aromatów i finezyjnych smaków. Niestety tak miłych momentów brakuje nam szczególnie w jesienne dni, dlatego warto znaleźć na nie chwilę zarówno w weekend, jak i nieoczekiwanie w środku tygodnia!. Nic nie cieszy bardziej niż filiżanka ulubionej kawy i pożywne śniadanie w otoczeniu… ciepłej pościeli. Wystarczy na chwilę wynurzyć nos spod kołdry i przygotować małe co nieco. Kawowo-śniadaniowy zestaw przyrządzony w myśli idei coffee pairingu sprawdzi się tu idealnie. W zależności od tego, jakie poranki lubisz, możesz skusić się na coś słodkiego np. pszenne bułeczki scones ze śmietanowym kremem i aksamitnym dżemem w towarzystwie mocno prażonej kawy Decafeinato Intenso – mieszanki bezkofeinowej, która pozwoli pospać chwilę dłużej. Z kolei fanów wytrawnych smaków przyjemnie zaskoczy chlebek pita z zieloną pastą ze szpinaku i awokado podany z delikatną kawą Vivalto Lungo. Nieprzemijającą sympatią cieszy się także domowej produkcji granola ze świeżym jogurtem i owocami, komponująca się z wyjątkową kawą Cioccatino o nutach gorzkiej czekolady.

– Śniadania w łóżku to magiczne chwile, które zostają w pamięci na długo. Poranne światło, pyszne smaki i ta pierwsza filiżanka kawy, która powoli rozbudza zmysł powonienia i smaku. To czas, jaki można ukraść dla siebie i spędzić go z dobrą książką lub gazetą. Można się nim również podzielić z bliskimi, gdyż pięknie podane śniadanie do łóżka wprawi w dobry humor już od pierwszych chwil po przebudzeniu. mówi Marta Greber, autorka bloga „Co dziś zjem na śniadanie?”.

Ale wizja śniadania podanego do łóżka poza tym, że brzmi przyjemnie, może przynieść jeszcze radość z nowych połączeń i doświadczeń smakowych. Bo kto z nas pokusiłby się, aby zgodnie z zasadami sensoryki dobrać do śniadania odpowiednią kawę? A takie połączenie wiele zmienia! Poszczególne mieszanki różnią się nie tylko profilem aromatycznym, ale też intensywnością, goryczką czy konsystencją. O tym, jak efektownie i inaczej niż do tej pory rozbudzić swój poranek, opowiada Anna Oleksak, Coffee Ambasador w firmie Nespresso: – Gdy już mamy możliwość i czas celebrować śniadanie, dobierzmy kawę tak, aby harmonizowała się z jedzeniem. Kawy intensywne w smaku, o gęstej konsystencji, jak np. Arpeggio czy Indriya from India będą dobrym uzupełnieniem śniadań na słono, pikantnych, bardziej obfitych. Kremowe cappuccino na bazie kawy Dulsão do Brasil przypadnie do gustu wielbicielom croissantów czy płatków śniadaniowych. Właśnie takie zestawianie kawy z jedzeniem, które podkreślają wybrane aromaty, dodają balansu smakowego lub wydobywają nowe wrażenia aromatyczno-smakowe nazywamy coffee pairingiem. Jeśli zwracamy uwagę na zawartość kofeiny lub mamy ochotę dłużej rano podrzemać, warto wiedzieć, że najwyżej jakości kawę bezkofeinową również możemy harmonizować z posiłkiem. Na przykład Decaffeinato Intenso – kawa wyrazista, mocno palona, ale o zmniejszonej ilości kofeiny, świetnie uzupełni wytrawne śniadanie, nie wybudzając specjalnie ze snu.

Pita z zieloną pastą oraz kawą Vivalto Lungo

1Składniki na pastę:

  • garść szpinaku
  • 1 awokado
  • sok z 1 limonki
  • szczypta pieprzu cayenne
  • szczypta soli

Sposób przygotowania pasty:

Umieść wszystkie składniki na pastę w misce i za pomocą ręcznego blendera dobrze zmiksuj całość, aż utworzy się pasta.

Składniki na chlebek pita:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka drożdży w proszku
  • 2 łyżki oliwy
  • duża szczypta soli
  • duża szczypta cukru

Sposób przygotowania chlebka pita:

  1. Umieść wszystkie składniki na pitę w misce i wymieszaj łyżką.
  2. Gdy składniki się połączą, przełóż ciasto na blat oprószony mąką i ugniataj je przez kilka minut, aż ciasto stanie się elastyczne.
  3. Przykryj ciasto ścierką i odstaw na około 30 minut.
  4. Podziel ciasto na 10 części i każdą rozwałkuj na okrągły placek.
  5. Rozgrzej patelnię (najlepiej żeliwną) na średnim ogniu. Następnie wlej na nią łyżeczkę oleju.
  6. Smaż każdy placek na obu stronach, aż się zarumieni (przez około 30 sekund).

Składniki do podania:

  • 1/2 szklanki ugotowanego, zielonego groszku
  • kilka listków mięty
  • kilka listków bazylii
  • łyżeczka poszatkowanego rozmarynu
  • starta skórka z 1 cytryny
  • uprażone pistacje

Sposób podania:

  1. Na chlebku pita rozsmakuj krem.
  2. Posyp chlebki zielonym groszkiem.
  3. Udekoruj ziołami i posyp skórką z cytryny oraz prażonymi pistacjami.

Zharmonizowana kawa:

Vivalto Lungo od Nespresso – to delikatna, wyważona kawa. Podana w wersji lungo bez mleka, idealnie balansuje wytrwane danie. Jej nuty palonych ziaren i kwiatowe stanowią doskonałe uzupełnienie wyrazistego smaku pity z zieloną pastą i ziołami.

Bułeczki scones z cytrynowym kremem i dżemem oraz kawą Decaffeinato Intenso

2Składniki na bułeczki scones:

  • 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g zimnego masła, pokrojonego w kosteczki
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 szklanki naturalnego jogurtu
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 żółtko z odrobiną mleka do posmarowania bułeczek

Sposób przygotowania bułeczek:

  1. Wsyp do miski mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i wymieszaj całość.
  2. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i placami utrzyj je z mąką.
  3. Dodaj jogurt, cukier, skórkę z cytryny i wymieszaj składniki za pomocą łyżki.
  4. Przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę i delikatnie ugniataj, aż do ostatecznego połączenia składników.
  5. Rozwałkuj ciasto na placek około 2 cm grubości i za pomocą szklanki lub innej okrągłej formy wytnij kształty.
  6. Każdą wyciętą bułeczkę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj żółtkiem zmieszanym z odrobiną mleka.
  7. Piecz w temperaturze 200°C przez około 15 minut.

Składniki na krem:

  • 2 śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru
  • skórka starta z 1 cytryny

Sposób przygotowania kremu:

  1. Do miski przełóż cukier i śmietanę (schłodzone w lodówce przez co najmniej 24 h). Zacznij ubijać całość mikserem na wysokich obrotach, aż śmietana znacznie zgęstnieje, po czym obniż obroty do średnich i mieszaj do czasu, aż osiągniesz oczekiwaną konsystencję. Uważaj, żeby nie ubić śmietany zbyt gęsto – wystarczy około 15 minut.
  2. Z ubitą masą zmieszaj skórkę cytryny.

Sposób podania:

Bułeczki scones podawaj z ubitym kremem oraz wybranym dżemem, położonym na krem.

Zharmonizowana kawa:

Decaffeinato Intenso od Nespresso – mocno palona kawa o nutach kakao i prażonego zboża, idealnie podkreśla smak słodkich bułeczek. Mieszanka Arabiki i Robusty nada porankowi intensywnego smaku, pozwalając jednak cieszyć się leniwym pobudką i dodatkową drzemką dzięki zredukowanej ilości kofeiny.

Granola z jogurtem i owocami podana z kawą Ciocattino

Składniki na granolę:

  • 32 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 1 szklanka posiekanych orzechów pekan (lub innych)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki sezamu
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • 1/4 szklanki miodu

Składniki do podobania:

  • jogurt
  • ulubione owoce

Sposób przygotowania granoli:

  1. Umieść wszystkie składniki na granolę w misce (olej kokosowy i miód rozpuść), a następnie i dokładnie wymieszaj. Masa powinna być równomiernie wilgotna.
  2. Rozgrzej piekarnik do 160°
  3. Blachę przykryj papierem do pieczenia i przełóż na nią zawartość miski.
  4. Rozprowadź granolę na blasze tak, aby uzyskać równą warstwę.
  1. Piecz przez około 15 minut. Pamiętaj jednak, aby po 10 minutach i sprawdzić, czy granola się nie przypala i ewentualnie ją przemieszać.
  2. Po upieczeniu pozwól granoli wystygnąć, po czym przełóż ją do słoika lub innego suchego pojemnika.
  3. Podawaj z jogurtem i ulubionymi świeżymi owocami.

Zharmonizowana kawa:

Ciocattino od Nespresso  wyjątkowe aromaty gorzkiej czekolady oraz palonych ziaren idealnie komponują się z chrupiącą granolą o zbożowym posmaku. Ciocattino podana w formie espresso świetnie dopełni śniadanie czekoladową nutą.

Szczegółowe propozycje na niepowtarzalne śniadania w łóżku znajdziesz na stronie http://www.rozbudzswojporanek.pl. Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF