Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca:

SMAŻONY MORSZCZUK W PANIERCE
I SAŁATKĄ Z MANDARYNKAMI

Czas przygotowania: 30 minut

Poziom trudności: średni

Smazony morszczuk z salatka mandarynkowo-rzodkiewkowaSkładniki:

  • 400 gr morszczuka
  • bułka tarta
  • 1 ząbek czosnku
  • pietruszka
  • sól i pieprz
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania:

Po oczyszczeniu kroimy morszczuka na kawałki i solimy. Przygotowujemy panierkę: szatkujemy czosnek i pietruszkę, następnie mieszamy je z dużą ilością bułki tartej. Delikatnie solimy i pieprzymy, po czym dobrze mieszamy. W misce mieszamy jajka z sokiem z cytryny. Najpierw wkładamy rybę do jajek, a potem do panierki (upewniając się, że dobrze przylega). Rozgrzewamy dużą ilość oleju słonecznikowego i smażymy w nim rybę.

Sałatka:

Rzodkiewki kroimy w plasterki, mieszamy z cząstkami mandarynki, pozostałą natką, pieprzem, oliwą i sokiem z połówki cytryny.

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF