Smażone danie nie muszą być niezdrowe – pod warunkiem, że w kuchni przestrzegamy kilku ważnych zasad. Powoli coraz więcej spośród nas przekonuje się, że przyrządzanie potraw na patelni nie musi oznaczać „topienia” mięsa w tłuszczu.

Łosoś w estragonie z torebki JN (7)Typowe smażenie mięs czy ryb, wciąż popularne w wielu domach, sprawia, że nasze potrawy są ciężkostrawne, bardzo kaloryczne i obciążające dla naszego organizmu. Nadwaga, podwyższony cholesterol czy też złe samopoczucie to tylko niektóre z efektów nadmiernego spożycia smażonych dań. Dlatego zwolennicy zdrowego odżywania poszukujący alternatywnych sposobów smażenia ulubionych produktów, chętnie korzystają… z papierowych torebek do smażenia. Dzięki nim nie trzeba używać oleju lub smalcu – wystarczy dodać np. odrobinę oliwy do marynaty, a następnie umieścić w niej mięso, rybę lub ulubione warzywa. Tak przygotowane składniki trzeba tylko włożyć do torebki i na rozgrzanej, suchej patelni smażyć przez kilka minut z każdej strony. Wykorzystanie torebek do smażenia sprawia, że potrawy – dzięki mniejszej zawartości tłuszczu – są zdrowsze i niskokaloryczne.

To jednak nie wszystko. Stosując torebki na co dzień, zaoszczędzimy mnóstwo czasu oraz sporą ilość czystych naczyń. Na jednej patelni możemy jednocześnie usmażyć mięso i warzywa – wystarczy tylko wrzucić je do dwóch torebek, szczelnie zamknąć i umieścić obok siebie na patelni. Materiał, z którego wykonano torebki, jest odporny na wysokie temperatury, a do tego sprawia, że produkty nie wysychają podczas smażenia, lecz zachowują soczystość oraz aromat. Dodatkowo samo smażenie będzie wygodniejsze – podczas przygotowywania potrawy nie musimy już obawiać się pryskającego tłuszczu.

www.janniezbedny.pl

Cena: 3,10 zł brutto / opakowanie 10 szt.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF