Wielkanoc już za kilka dni, więc większość z nas wkrótce rozpocznie świąteczne przygotowania. Marka Wedel przychodzi z pomocą mniej doświadczonym cukiernikom i prezentuje prosty przepis na babkę drożdżową, która z pewnością zachwyci wszystkich gości!

Wielkanoc to wyjątkowy czas, podczas którego warto przygotować dla swoich najbliższych coś specjalnego. Tradycyjna, świąteczna babka nie tylko doskonale smakuje, ale także wspaniale prezentuje się na stole wielkanocnym, a jej upieczenie jest dziecinnie proste. Do jej przygotowania warto wykorzystać najlepszej jakości czekolady od E.Wedel, które gwarantują pyszny smak i zachwyt wszystkich gości. A po więcej inspiracji, nie tylko na słodkie dania, warto zajrzeć na stronę www.wedel.pl!

Składniki:

WED_Babka drożdżowaCiasto:

  • 5 żółtek
  • 3  jajka
  • 200ml mleka
  • 80g świeżych drożdży
  • 200g cukru
  • 200g czekolady gorzkiej E.Wedel
  • 100g czekolady mlecznej E.Wedel
  • 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 200 g masła
  • 1g soli (szczypta)
  • 900 g mąki pszennej

Polewa z białej czekolady:

  • 100g czekolady białej E.Wedel
  • 30g masła

Masło do wysmarowania formy.

Ilość porcji: 8-10 osób

Czas przygotowania: 90 minut

Czas oczekiwania: 50 minut

Krok 1: Mleko z cukrem podgrzać do temperatury maksymalnie 35 stopni. Dodać pokruszone drożdże i część mąki, zrobić rozczyn, pozostawić go na 20 – 30 minut w ciepłym miejscu.

Krok 2: Dodać do rozczynu ubite żółtka połączone z jajami, pozostała część mąki z solą zagnieść ciasto drożdżowe. Pod koniec zagniatania dodać rozpuszczone letnie masło, ciasto dokładnie wyrobić. Pozostawić je na 15 – 20 minut, aby lekko wyrosło.

Krok 3: Dodać połamane czekolady E.Wedel i posiekaną w kostkę skórkę pomarańczową. Całość ponownie wyrobić i pozostawić na 15 – 20 minut w ciepłym miejscu.

Krok 4: Formę do babki wysmarować masłem, wyłożyć ciasto do 2/3 wysokości formy i pozostawić na 15 minut, aby jeszcze wyrosło. Piec 40 -50 minut w temperaturze 180 stopni. Resztę czekolady E.Wedel rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło. Tak przygotowaną i ostudzoną masą udekorować babę.

Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF