W Tłusty Czwartek 12 lutego kanał Polsat Food Network zaprasza na 24 godziny emisji  smakowitych programów. Szczególnie warto zwrócić uwagę na pozycję: ,,Nigella ucztuje” (11:00, 17:00, 21:00), w której z pewnością będzie można znaleźć sporo rozkoszy dla podniebienia i inspiracji na ostatni czwartek karnawału.

Tymczasem prezentujemy trzy przepisy na pączki do wykorzystania w Tłusty Czwartek.

ISKRZĄCE PĄCZKI

Stopień trudności: łatwy

Iskrzące pączkiCzas przygotowania: 2h 10 min

Czas gotowania: 10 min

SKŁADNIKI

450 g mąki

1 łyżeczka suchych drożdży

Szczypta soli

275 ml wody zagotowanej do takiej temperatury, w której nie można oparzyć ręki

Olej z orzechów arachidowych do smażenia

4 łyżeczki dżemu z malin bez pesteczek

Cukier puder

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Umieść mąkę w dużej misce. Posyp cukrem i solą i wymieszaj. Posyp pokruszonymi drożdżami. Wymieszaj ręką, dodając stopniowo wodę i olej.
  2. Przełóż na blat wysypany mąką i ugniataj ciasto przez ok. 10 minut. Wysmaruj miskę olejem i włóż do niej ciasto. Przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 90 minut aż podwoi swoją objętość.
  3. Po tym czasie ugniataj ciasto jeszcze raz, przez ok. 5 minut, aby pozbyć się zbędnego powietrza. Uformuj kulki i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut.
  4. Napełnij głęboki garnek olejem do połowy i rozgrzej go. Kiedy olej jest już rozgrzany (sprawdź to wrzucając skórkę od chleba do oleju. Jeśli zabulgocze, a skórka zbrązowieje, jest to dobra temperatura), używając łyżki durszlakowej umieść 2 pączki w garnku.
  5. Smaż przez ok. 3-4 minuty. Pamiętaj, aby w ciągu smażenia raz przewrócić je na drugą stronę, aby równo brązowiały. Wyjmij pączki z oleju i odłóż na ręcznik kuchenny, aby odsączyć jego nadmiar. Następnie obtocz w cukrze pudrze. Powtórz, aż wszystkie pączki będą gotowe.
  6. Napełnij pączki dżemem, używając okrągłej końcówki. Na koniec posyp je brokatem spożywczym, aby pięknie błyszczały.

PĄCZKI Z DŻEMEM MALINOWYM

Stopień trudności: średni

Czas przygotowania: 1h 40 min

PĄCZKI Z DŻEMEM MALINOWYMCzas gotowania: 20 min

Ilość porcji: 12

SKŁADNIKI

2/3 szklanki mleka, lekko podgrzanego

2 x ¼ łyżeczki suchych drożdży instant

1/3 szklanki cukru

3 jajka, w temperaturze pokojowej

1 łyżeczka soli

¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

½ szklanki niesolonego masła, w temperaturze pokojowej

Olej roślinny do smażenia

½ szklanki cukru wymieszanego z ¼ łyżeczki cynamonu do posypania

½ szklanki gęstego dżemu malinowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Mleko, drożdże, cukier i jajka połącz w misce i delikatnie wymieszaj. Dodaj mąkę, sól i gałkę muszkatołową i wymieszaj ręką lub mikserem z hakiem do ciasta. Stopniowo dodawaj masło, aż powstanie gładka masa. Jeśli używasz miksera, ugniataj nim ciasto aż będzie gładkie i elastyczne, tj. przez około 5 minut. Jeśli robisz to ręką, mieszaj aż do momentu, gdy zacznie to sprawiać trudność. Przełóż ciasto na lekko posypany mąką blat i ugniataj, aż będzie gładkie i elastyczne. Rozprowadź niewielką ilość oleju w misce i umieść w niej ciasto, a następnie przykryj miskę folią do żywności. Pozostaw ciasto do rośnięcia na min. 2 godziny. Możesz też pozostawić je na noc.
  2. Wyjmij wyrośnięte ciasto i połóż je na blacie lekko posypanym mąką. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1,5 cm. Używając foremki, wytnij 12 jednakowych pączków. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj blachę folią do żywności i pozwól pączkom rosnąć przez 45 minut, jeśli ciasto było w temperaturze pokojowej lub przez 1 godzinę, jeśli było przetrzymywane w lodówce.
  3. W głębokim garnku rozgrzej olej (powinien wypełniać garnek do poziomu ok. 8 cm) do 180 stopni (użyj termometru). Wyłóż blachę papierowymi ręcznikami i postaw na niej stojak do chłodzenia.  Pączki wkładaj do oleju za pomocą łyżki durszlakowej. Włóż jak najwięcej pączków na raz, ale pamiętaj też, aby pozostało między nimi ok. 3 cm wolnej przestrzeni. Smaż je przez około 4 minuty, a następnie przekręć na drugą stronę i smaż przez następne 4 minuty. Używając łyżki durszlakowej wyjmij pączki z oleju i przełóż na stojak do chłodzenia, aby odciekły. Następnie, kiedy będą jeszcze ciepłe, zanurz je w posypce z cukru i cynamonu, a potem odłóż znów na stojak do wystygnięcia.
  4. Napełnij pączki dżemem, każdy ok. 2 łyżeczkami (użyj końcówki do pączków lub eclerów).

Pączki najlepiej smakują tego samego dnia, którego są przygotowywane.

MINIATUROWE PĄCZKI KAJMAKOWE

Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: 1h 20 min

Miniaturowe pączki kajmakoweCzas gotowania: ¼ h

Ilość porcji: 20

SKŁADNIKI

1 łyżeczka cukru pudru

4g suchych drożdży

90 ml tłustego mleka, podgrzanego

230 g mąki

½ łyżeczki soli

20g roztopionego masła

½ puszki kajmaku

10 łyżeczek oleju roślinnego

1 jajko

100g cukru pudru

1 łyżeczka cynamonu

DO KARMELU:

90g cukru pudru

1 łyżeczka syropu złocistego

50 ml śmietany tortowej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Łyżeczkę cukru pudru, drożdże i mleko umieść w misce, przykryj i pozostaw na 20 min. Mieszanka powinna się spienić.
  2. W tym czasie przesiej razem mąkę i sól, dodaj jajko, roztopione masło i mieszankę z drożdżami. Przykryj i odstaw na bok na godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  3. Ugnieć ciasto na blacie posypanym mąką. Podziel ciasto na 20 kawałków. Uformuj 20 lekko spłaszczonych kulek. Umieść w każdym kawałku niewielką ilość kajmaku i zamknij szczelnie kulkę uważając, aby kajmak nie wypłynął na zewnątrz.
  4. Rozgrzej olej na głębokiej patelni do 150 stopni (sprawdź termometrem). Wrzucaj kulki małymi partiami na około 3 minuty. Pamiętaj, aby je przekręcić po odpowiednim czasie, aby były brązowe z obu stron.
  5. Przygotuj arkusz papieru do pieczenia w pobliżu patelni i rozsyp na nim cukier puder i cynamon. Obok rozłóż ręcznik kuchenny. Kiedy pączki będą już usmażone, wyjmij je za pomocą łyżki durszlakowej i połóż na ręczniku kuchennym, aby odsączyć nadmiar oleju. Następnie obtocz pączki w cukrze z cynamonem. Pozostaw pączki do ostygnięcia.
  6. W garnku umieść cukier puder i syrop złocisty i rozpuść na niewielkim ogniu. Potem zwiększ ogień aż do zagotowania. Następnie zdejmij z ognia i zmieszaj zawartość garnka ze śmietanką tortową. Pozostaw na chwilę do ostygnięcia, a następnie zanurz w powstałym kremie czubki pączków. Potem odłóż je na chwilę do ostygnięcia przed podaniem.
Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF