Kasza jęczmienna mazurska jest jedną z najpopularniejszych polskich kasz jęczmiennych. Od wieków stanowi też istotny składnik wielu tradycyjnych potraw w różnych regionach kraju.

Kasza Jęczmienna Mazurska Halina 300 dpiKasza Jęczmienna Mazurska Halina to doskonały produkt dla miłośników dań wpisujących się w menu klasycznej kuchni staropolskiej. Walory smakowe i wartości odżywcze kaszy jęczmiennej sprawiają, że cieszy się ona coraz większym powodzeniem, także wśród konsumentów preferujących zbilansowane, świadome odżywianie.
Kasza Jęczmienna Mazurska marki Halina produkowana z najwyższej jakości jęczmienia, charakteryzuje się naturalnym aromatem, delikatnym smakiem oraz jasno brązową barwą. Podczas gotowania dwukrotnie zwiększa swoją objętość. Prawidłowo przyrządzona zachowuje sypkość i sprężystość.
Kasza Jęczmienna Mazurska Halina jest sycącym uzupełnieniem potraw na bazie mięs i warzyw oraz zup. Doskonale komponuje się z sosami, mlekiem czy jogurtem. Smakuje wyśmienicie podana zaraz po ugotowaniu oraz odgrzana następnego dnia. Podczas świąt Bożego Narodzenia jest niezastąpionym składnikiem wyśmienitych farszów.

 

 

Producent:       Sawex Foods Sp. z o.o.

Produkt:          Kasza Jęczmienna Mazurska Halina

Gramatura:      400 g

Cena det.:        ok. 3,00 zł

Kasza jęczmienna a la bosman

 

PRZEPIS
Kasza jęczmienna a la bosman
Składniki:

3 saszetki Kaszy Jęczmiennej Mazurskiej Halina, 3 dag tłuszczu, 15 dag boczku wędzonego, 10 dag cebuli, 5 dag keczupu, 5 dag żółtego sera, sól, pieprz do smaku.

Sposób przyrządzenia:

Kaszę ugotować na sypko, obrać cebulę i drobno posiekać. Boczek pokroić w kostkę i częściowo stopić, następnie dodać cebulkę, podsmażyć i połączyć z kaszą. Przyprawić do smaku, dodać keczup i chwilę dusić. Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać serem i zapiec. Smacznego!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF