Podczas wakacji w kuchni królują nie tylko soczyste owoce, lecz także sezonowe warzywa. Jedną z charakterystycznych letnich przekąsek jest bób. Jego wyjątkowy smak sprawia, że doskonale smakuje w najprostszej postaci – ugotowany z odrobiną soli, ale też jako dodatek do makaronów, zup czy sałatek. Doskonałym pomysłem okazuje się być połączenie jego oryginalnego smaku z aromatycznym i delikatnym mięsem Kurczaka Zagrodowego.

Sezon na bób trwa tylko kilka tygodni, dlatego jego najwięksi miłośnicy rozkoszują się jego wyjątkowym smakiem przy każdej okazji. Oryginalny bób niewątpliwie jest symbolem lata i kojarzy się z gorącą porą relaksu. Przepisów na przyrządzenie bobu jest wiele. Można go po prostu ugotować z solą, doprawić masełkiem, czosnkiem, ziołami czy oliwą. Jednak pyszny i zdrowy bób świetnie pasuje także jako farsz do roladek mięsnych. Proste w przygotowaniu i efektowne zawijasy z Kurczakiem Zagrodowym to pomysł na idealny letni lunch czy przekąskę. Delikatne i kruche mięso w połączeniu z zielonym nadzieniem, dają naprawdę niebanalny i kuszący efekt. Wyjątkowa, letnia kompozycja urozmaici wakacyjne menu i sprawi, że bób odkryjemy w tym sezonie w zupełnie nowej odsłonie!

Piersi kurczaka nadziewane bobem_poziomSkładniki:

  • 2 piersi Kurczaka Zagrodowego
  • ok 300-400 g bobu
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego plus kilka gałązek świeżego
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1 ząbek czosnku, starty
  • sól i pieprz
  • 10 cieniutkich plastrów boczku

Sposób przygotowania:

Bób gotujemy w osolonej wodzie, obieramy i doprawiamy oliwą, solą, pieprzem, czosnkiem i suszonym tymiankiem. Piersi nacinamy aby utworzyć kieszonki, nadziewamy bobem. Na desce do krojenia układamy po 5 plastrów boczku tak by lekko nachodziły na siebie, układamy na nich pierś i zawijamy w boczek. Tak samo postępujemy z drugą piersią. Układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 40-45 minut w 180 st.C. Gotowe piersi chwilę studzimy przed pokrojeniem.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF