Aromatyczny, typowy dla bliskowschodniej kuchni za’atar, intensywnie pomarańczowy szafran, miód z czarnuszką, nadziewane bakłażany, dżem ze słodkiej dyni, pikantne suszone pomidory z oliwkami, sumak… Te i wiele innych produktów prosto ze wspieranej przez Polskie Centrum Pomocy Międzynarodowej (PCPM) spółdzielni Al-Jalama z północnej Palestyny właśnie trafiły do Polski.

photo_2Zanim produkty znalazły się na polskich półkach sklepowych, zdobyły ogromną popularność na rynku lokalnym, co więcej – zachwyciły podróżujących do Ziemi Świętej turystów z całej Europy, w tym z Polski. Na specjalnie organizowanych jesienią w Betlejem spotkaniach mieli oni okazję nie tylko poznać założycielki rolniczej spółdzielni i spróbować ich specjałów, ale również dokonać zakupu, wspierając tym samym działania i przedsiębiorczość tych kobiet – mówi Anna Radecka, koordynatorka projektu PCPM w Autonomii Palestyńskiej.

Wysokiej jakości, certyfikowane produkty pochodzą z położonej w północnej części Palestyny wsi Al-Jalama. Spółdzielnię założyły zdeterminowane kobiety, które pomimo społecznej marginalizacji pragnęły uniezależnienia i realnej zmiany swojego życia. Projekt je wspierający realizowany był w 2014 roku przez PCPM i miejscowy instytut ARIJ ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP. Dzięki całorocznym działaniom kobiety uczestniczyły w szkoleniach z zakresu ekologii i higieny, nauczyły się jak gospodarować zasobami naturalnymi – efektywnie prowadzić uprawę każdego z wybranych produktów oraz jak odpowiednio je przetwarzać. Współpracujący z organizacją dystrybutor lokalny – New Farm Company dodatkowo wsparł kobiety w budowaniu trwałych więzi z sektorem sprzedaży, tak, by nawet po ustaniu projektu mogły one działać samodzielnie, nieustannie tworząc i sprzedając owoce swojej pracy.

10447540_716094541802863_578342963301643571_nPolacy nie podróżujący w zeszłym roku do Palestyny po raz pierwszy mogli spróbować przysmaków z Al-Jalama podczas Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej Natura Food 2014, które odbyły się w październiku w Łodzi. Już wtedy nie trudno było zauważyć, że zachwyciły one swoim smakiem i jeśli tylko pojawi się taka możliwość, będą stale gościć na polskich stołach.

Produkty z Palestyny, ze względu na trudności z jakimi wiąże się ich sprowadzanie, ciągle stanowią w Polsce rzadkość. Nie mniej specjały właśnie pojawiły się w sieci sklepów Kuchnie Świata. Ich zakup to nie tylko możliwość zasmakowania w oryginalnej kuchni Bliskiego Wschodu, ale również prosty sposób na bezpośrednie wsparcie przedsiębiorczości kobiet, które w tak odległej części Palestyny nie siedzą z założonymi rękami, ale codziennie robią wszystko, by polepszyć warunki życia swoje i swoich rodzin.

Projekt współfinansowany w ramach projektu polskiej współpracy rozwojowej Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP. Więcej: www.pcpm.org.pl

W lutym w sklepach Kuchnie Świata w Warszawie odbędą się pokazy gotowania z użyciem palestyńskich produktów. Więcej informacji wkrótce.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF