Marani Satrapezo 10 kvevri to wino nieoczywiste, o specyficznym kolorze i interesującym smaku oraz aromacie. Pochodzi z Gruzji, jest to wytrawny, rocznikowy, biały trunek. Sekret jego nienachalnego uroku tkwi w starannej metodzie produkcji.

marani_satrapezo_10kverviWino wytworzone zostało w 100% z Rkatsiteli – najpopularniejszej w Gruzji, endemicznej odmiany białych winogron. Przed właściwymi zbiorami dokonuje się tzw. zielonych zbiorów, by te ostateczne obniżyć do 7 ton z hektara, co ma przełożenie na wyjątkowe walory Marani Satrapezo 10 kvevri.

Zaczyna się jesienią

Zbiory mają miejsce pod koniec września. Dojrzałe jagody są ręcznie zbierane do małych skrzynek, sortowane i czyszczone z szypułek. Następnie delikatnie się je miażdży i umieszcza w charakterystycznych, gruzińskich glinianych amforach zakopanych w podłodze, noszących nazwę KVEVRI. Tam dochodzi do fermentacji dzięki naturalnym drożdżom znajdującym się w skórkach owoców. Łagodnie uwalniają się i przenikają w tym czasie aromaty i taniny. Maceracja trwa 20-25 dni, następnie wino zlewane jest znad osadu i przez 10 miesięcy dojrzewa w 225-litrowych beczkach. Potem przelewane jest do butelek, gdzie dojrzewa przez 6 miesięcy.

Melancholia na podniebieniu

Zmysłowe doznania towarzyszące degustacji Marani Satrapezo 10 kvevri można określić jednym słowem – jesienne. Jasny kolor wina ma odcień tombakowy, lekko utleniony. W aromacie wyraźnie wyczuwamy jesienne, suche liście, masło oraz owoce egzotyczne. W smaku jest ekstraktywne, naturalne, z wyczuwalną nutą wosku, gliny, ale także sherry. Zdecydowanie jesienny jest finisz – odnajdziemy w nim orzechy, masło, słomę i delikatne, ziołowe tło. Wino doskonale łączy się z potrawami z wieprzowiny, cielęciny oraz kurczaka.

Cena: 115 zł

Butelka: 0,75 l

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF