Spółdzielnia Mleczarska Ryki, jeden z czołowych producentów serów dojrzewających, została uhonorowany prestiżowym tytułem Marka „Lubelskie”. Otrzymują go najlepsze firmy z województwa lubelskiego, które wyróżnia wysoka jakość oferowanych produktów i usług.

LU140215JB_001Uroczyste wręczenie certyfikatów odbyło się podczas gali „Ambasador Województwa Lubelskiego” w hali Targów Lublin. Wyróżnienie z rąk Marszałka Województwa Lubelskiego Krzysztofa Hetmana odebrał wiceprezes Spółdzielni Mleczarskiej Ryki – Grzegorz Kapusta.

– Jestem dumny, że nasza firma została doceniona przez kapitułę konkursową. Od wielu lat godnie reprezentujemy Lubelszczyznę, a nasze produkty cieszą się dużym zainteresowaniem zarówno w kraju jak i za granicą. Marka „Lubelskie” pozwoli nam podkreślać, że SM Ryki wywodzi się właśnie z tego regionu – mówił Grzegorz Kapusta.

Marka „Lubelskie” to projekt, który od 2007 roku organizuje Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego. Jego celem jest promocja najlepszych przedsiębiorstw Lubelszczyzny oraz wytwarzanych przez nich produktów i usług. Laureaci kolejnych edycji otrzymują prawo do posługiwania się unikalnym znakiem towarowym – „Lubelskie”, będącym symbolem jakości, innowacyjności i troski o środowisko.

LU140215JB_001Spółdzielnia Mleczarska Ryki istnieje na rynku od ponad 88 lat i zatrudnia 215 osób. Jest producentem serów dojrzewających (m.in. Rycki Edam, Hit z Ryk, Ramzes, Cezar) oraz serwatki w proszku. Firma współpracuje z 1800 dostawcami mleka. W Ryckiej spółdzielni produkowanych jest dziennie 35 ton sera z 360 tys. litrów mleka. Około 30 procent produkcji trafia za granicę, głównie na rynek rosyjski i ukraiński.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF