Zupa z torebki, zapiekanka na mieście…szybkie, proste danie, ale czy przyjemne? Obecnie coraz mniej uwagi przykładamy do wspólnych posiłków. Brakuje nam chęci na przygotowania pełnowartościowych dań dla całej rodziny. Cały czas się gdzieś spieszymy… gubiąc po drodze to, co w życiu najważniejsze. Jego smak.

 

Wystarczy tylko zmiana nastawienia, by w myśl filozofii Slow Food przekonać się, ile radości może sprawić wspólne gotowanie. Slow PNGO100A_ARFood to zapoczątkowany we Włoszech ruch, którego głównym założeniem jest celebrowanie i pielęgnowanie smaku potraw oraz promowanie regionalnej naturalnej żywności. Slow Food stoi w opozycji do żywności typu fast food, która niesie za sobą zagrożenie dla zdrowia, naturalnego smaku dań i produktów spożywczych. Wzrost popularności tego typu żywności spowodował, że w efekcie – wiele osób zapomniało, czym jest przyjemność jedzenia. Jak ważny jest wspólny posiłek i że to, co jemy, a także to, na czym jemy nie pozostaje bez wpływu na nasze zdrowie.

 

Materiały, z jakich są wykonane naczynia kuchenne, mogą rażąco zmienić smak potrawy lub, co gorsza, negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Dlatego zwróćmy uwagę  na to, co i w czym jemy, przygotowując się tym samym do zmiany smutnej prozy gotowania w swoistą zabawę przyrządzania posiłków z rodziną.

 

Do zmiany swoich nawyków  zachęca producent szkła żaroodpornego (borokrzemowego) TERMISIL. Szkło jest idealnym materiałem do wykorzystania w kuchni, jest hypoalergiczne i nie wchodzi w reakcje z przechowywaną w nim żywnością. Zapobiega przypalaniu się potraw, a ciepło rozchodzi się równomiernie po wszystkich składnikach dania. Naczynia ze szkła TERMISIL charakteryzują się niezwykłymi właściwościami fizyko-chemicznymi. Produkty te posiadają wysoką odporność na różnice temperatur (od -50 do + 500°C) oraz niski współczynnik rozszerzalności termicznej. Jedno naczynie jest jak magiczne narzędzie, które przemienia się zawsze w to, czego akurat potrzebujemy – jest garnkiem, kiedy przygotowujemy potrawę, elegancką salaterką, kiedy podajemy danie na stół, pojemnikiem do przechowywania, kiedy resztę jedzenia chowamy do lodówki lub zamrażamy, a nawet naczyniem przeznaczonym do mikrofalówki, kiedy postanawiamy jedzenie odgrzać.

 

Takie właściwości naczyń nie tylko znacznie ułatwiają życie ich użytkownikom, ale doskonale wpisują się również w filozofię Slow Food. Stanowią one  bowiem doskonałą podstawę do potraw bazujących na naturalnych, zdrowych składnikach. Przykładem tego jest opatentowany system Grill&Drop. Specjalne szklane krople zastosowane w pokrywie naczynia sprawiają, że pieczona potrawa jest równomiernie nawilżona. Natomiast ryfle szklane wykorzystane w dnie chronią przed przywieraniem dania. Tak zaprojektowane naczynie do pieczenia gwarantuje obieg aromatu i pary wodnej, czyniąc potrawy soczystymi i miękkimi.

CMSP140A_AR1

W dzisiejszych, zabieganych czasach potrzebujemy chwili wytchnienia, spowolnienia. Celebrowania wspólnych chwil z rodziną. Czemu nie zrobić tego w kuchni podczas przyrządzania wspólnych posiłków? TERMISIL pomoże nam na nowo odkryć smak prawdziwego jedzenia. Pomoże powrócić do „esencji” czystego smaku, którym będziemy delektować się w zaciszu własnego domu.

 

Ten swoisty powrót do korzeni (smaku) jest ideą Slow Food, którą pamiętają już tylko nasi dziadkowie i rodzice. Odkryj ją na nowo i pobaw się w kuchni(ę) ze swoją rodziną, tworząc magiczne wspomnienia!

 

www.termisil.com

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF