Arek Dziakowski z Akademii Kulinarnej Whirlpool we Wrocławiu poleca:

ROŻKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO
Z TWAROŻKIEM MANDARYNKOWYM i cynamonem

  • Czas przygotowania: 1 godzina
  • Poziom trudności: łatwy

Rozki z ciasta francuskiego z twarozkiem mandarynkowym (2)Składniki:

  • 2 arkusze ciasta francuskiego
  • 1 kg twarogu (jak do sernika)
  • 2 duże mandarynki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka budyniu waniliowego (płaska)
  • ½ łyżeczki mielonej wanilii/ pasty waniliowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • ½ łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Mandarynki sparzamy wrzątkiem, ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok. Skórkę oraz sok mieszamy z twarogiem, dodajemy wanilię, budyń i dosładzamy do smaku. Na płaty ciasta wykładamy masę waniliową, po połowie na każdy płat. Zawijamy jak rolady, uważając, aby nadzienie nie wypływało zbyt mocno. Schładzamy w zamrażarce ok. 10 minut. Po tym czasie rolady kroimy na ok. 3 cm plastry. Każdy plaster układamy na papierze do pieczenia w odstępie 2 centymetrów. Pieczemy w 200°Cprzez ok. 25 minut (aż się przyrumieni).

Cukier puder mieszamy z cynamonem. Oprószamy nimi wystudzone rożki.

Smacznego!

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF