Słodki przepis na Walentynki – rożki z ciasta francuskiego z twarożkiem mandarynkowym – przepis Akademii Kulinarnej Whirlpool
Arek Dziakowski z Akademii Kulinarnej Whirlpool we Wrocławiu poleca:
ROŻKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO
Z TWAROŻKIEM MANDARYNKOWYM i cynamonem
- Czas przygotowania: 1 godzina
- Poziom trudności: łatwy
- 2 arkusze ciasta francuskiego
- 1 kg twarogu (jak do sernika)
- 2 duże mandarynki
- 1 żółtko
- 1 łyżka budyniu waniliowego (płaska)
- ½ łyżeczki mielonej wanilii/ pasty waniliowej
- 3 łyżki cukru pudru
- ½ łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Mandarynki sparzamy wrzątkiem, ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok. Skórkę oraz sok mieszamy z twarogiem, dodajemy wanilię, budyń i dosładzamy do smaku. Na płaty ciasta wykładamy masę waniliową, po połowie na każdy płat. Zawijamy jak rolady, uważając, aby nadzienie nie wypływało zbyt mocno. Schładzamy w zamrażarce ok. 10 minut. Po tym czasie rolady kroimy na ok. 3 cm plastry. Każdy plaster układamy na papierze do pieczenia w odstępie 2 centymetrów. Pieczemy w 200°Cprzez ok. 25 minut (aż się przyrumieni).
Cukier puder mieszamy z cynamonem. Oprószamy nimi wystudzone rożki.
Smacznego!
Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl
Dodaj komentarz