Pieczenie ciasteczek to w wielu domach tradycja. Wnętrz wypełnionych zapachem pysznego ciasta nie da się niczym zastąpić! Upieczone samodzielnie ciasteczka mogą być wspaniałym prezentem dla drugiej osoby, a także pysznym poczęstunkiem podczas spotkań z przyjaciółmi i rodziną. Największą przyjemnością jest dekorowanie kruchych wypieków, do których tradycyjnie niezbędny jest cukier puder.

 

Lukrowane pierniki z otrębami owsianymi

 

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g otrąb owsianych Kupiec
  • 150 g sztucznego miodu
  • 50 g cukru
  • 1,5 łyżeczki sody spożywczej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka kakao
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • Cukier puder Kupiec do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

W dużej misce mieszamy mąkę z otrębami, cukrem, sodą i kakao. Masło rozpuszczamy i razem z jajkiem, dodajemy do suchych składników w misce. Dokładnie mieszamy i zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy na placek o grubości 2-4 milimetrów. Następnie wycinamy foremkami kształty i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy przed pieczeniem posmarować pierniczki roztrzepanym białkiem i posypać np. orzechami. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180ºC, przez około 8-10 minut. Po upieczeniu możemy dowolnie udekorować lukrem.

Pierniczki należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

 

Cukier puder firmy Kupiec otrzymywany jest poprzez zmielenie cukru kryształu w specjalnym młynie. W ten sposób powstaje produkt o jednolitej konsystencji i granulacji. Stosowanie tak wysokiej, jakości cukru pudru gwarantuje wyborny, tradycyjny smak domowych wypieków.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF