Słodki duet na wakacje
Lato obfituje w słodkie, soczyste owoce. W okresie wakacyjnym możemy wybierać z szerokiej gamy świeżych cytrusów, ale też polskich jabłek, brzoskwiń, jagód czy truskawek. Jeśli planujemy letnie spotkanie z przyjaciółmi lub chcemy zrobić słodką niespodziankę naszej rodzinie, połączmy letnie smakołyki z deserową czekoladą i przygotujmy wyjątkowe, czekoladowe fondue. Wawel podpowiada jak je przyrządzić.
Do przygotowania pysznego, wakacyjnego deseru potrzebne będą:
- Świeże owoce – te, które lubisz najbardziej: truskawki, maliny, wiśnie, brzoskwinie, a także cytrusy – ich smak idealnie komponuje się ze smakiem czekolady, która po rozpuszczeniu będzie stanowić główny składnik letniego fondue. Wielbiciele bardziej egzotycznych smaków mogą sięgnąć także po mango, ananasa, figi, a nawet liczi,
- Najwyższej jakości czekolada z Wawelu – do deseru najlepiej pasuje ciemna czekolada,
- Śmietanka kremówka, która pozwoli uzyskać pożądaną konsystencję deseru,
- Specjalny kociołek do fondue lub zwykły garnek do rozpuszczenia czekolady,
- Patyczki do fondue lub szaszłyków.
Jeśli posiadasz wszystkie składniki, możesz przejść do przygotowywania pysznego, letniego deseru. Umyj wszystkie owoce i pokrój je na kawałki. Jeżeli używasz śmietanki przelej ją do garnka, stopniowo podgrzewając i dodając kawałki czekolady. Gdy sos będzie miał jednolitą konsystencję przełóż go do specjalnego naczynia do fondue z podgrzewaczem. Nadziej owoce na patyczki, zamocz je w pysznej czekoladzie i ciesz się wspaniałym deserem!
Czekoladowe fondue w Krakowie
Jeżeli masz ochotę na wyjątkową czekoladową ucztę, ale nie chcesz samodzielnie jej przygotowywać, koniecznie odwiedź kawiarnię Wawelu na Zamku Królewskim w Krakowie. Możesz w niej poczuć się naprawdę wyjątkowo, podziwiając stylowe wnętrze, w którym unosi się zapach czekolady lub, siedząc na jednym z dwóch tarasów, obserwować cudowny widok na bulwary wiślane oraz Zamek Królewski. Smak podawanego tam fondue z pewnością sprawi Ci ogromną przyjemność i na długo zapadnie w pamięć.
Dodaj komentarz