Lato obfituje w słodkie, soczyste owoce. W okresie wakacyjnym możemy wybierać z szerokiej gamy świeżych cytrusów, ale też polskich jabłek, brzoskwiń, jagód czy truskawek. Jeśli planujemy letnie spotkanie z przyjaciółmi lub chcemy zrobić słodką niespodziankę naszej rodzinie, połączmy letnie smakołyki z deserową czekoladą i przygotujmy wyjątkowe, czekoladowe fondue. Wawel podpowiada jak je przyrządzić.

5Do przygotowania pysznego, wakacyjnego deseru potrzebne będą:

  • Świeże owoce – te, które lubisz najbardziej: truskawki, maliny, wiśnie, brzoskwinie, a także cytrusy – ich smak idealnie komponuje się ze smakiem czekolady, która po rozpuszczeniu będzie stanowić główny składnik letniego fondue. Wielbiciele bardziej egzotycznych smaków mogą sięgnąć także po mango, ananasa, figi, a nawet liczi,
  • Najwyższej jakości czekolada z Wawelu – do deseru najlepiej pasuje ciemna czekolada,
  • Śmietanka kremówka, która pozwoli uzyskać pożądaną konsystencję deseru,
  • Specjalny kociołek do fondue lub zwykły garnek do rozpuszczenia czekolady,
  • Patyczki do fondue lub szaszłyków.

Jeśli posiadasz wszystkie składniki, możesz przejść do przygotowywania pysznego, letniego deseru. Umyj wszystkie owoce i pokrój je na kawałki. Jeżeli używasz śmietanki przelej ją do garnka, stopniowo podgrzewając i dodając kawałki czekolady. Gdy sos będzie miał jednolitą konsystencję przełóż go do specjalnego naczynia do fondue z podgrzewaczem. Nadziej owoce na patyczki, zamocz je w pysznej czekoladzie i ciesz się wspaniałym deserem!

Czekoladowe fondue w Krakowie

Jeżeli masz ochotę na wyjątkową czekoladową ucztę,  ale nie chcesz samodzielnie jej przygotowywać, koniecznie odwiedź kawiarnię Wawelu na Zamku Królewskim w Krakowie. Możesz w niej poczuć się naprawdę wyjątkowo, podziwiając stylowe wnętrze, w którym unosi się zapach czekolady lub, siedząc na jednym z dwóch tarasów, obserwować  cudowny widok na bulwary wiślane oraz Zamek Królewski. Smak podawanego tam fondue z pewnością sprawi Ci ogromną przyjemność i na długo zapadnie w pamięć.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF