Knedle to jedno z dań, które kojarzą się z beztroskim dzieciństwem i niepowtarzalnym smakiem świeżych, letnich owoców. Choć można je przyrządzać na wiele sposobów i z różnymi dodatkami, to strzałem w dziesiątkę są knedle ze śliwkami! Z dodatkiem aromatycznych przypraw marki Appetita będą mięciutkie, pyszne i będzie zajadać się nimi cała rodzina!

SchowekIntrygujące w smaku, słodko-kwaskowe, idealne na obiad lub podwieczorek… Właśnie teraz mamy idealny moment na przygotowanie pysznych knedli – trwa sezon na śliwki! Ten owocowy symbol końcówki lata dostępny jest w wielu odmianach, dlatego każdy z pewnością znajdzie swój ulubiony smak. Poza tym śliwki są niskokaloryczne i bogate w witaminę A, C i E, potas, żelazo i magnez, dlatego po prostu warto je jeść!

Pyszne knedle można przygotować w bardzo prosty sposób. Z dodatkiem śmietany, cukru pudru, cynamonu Appetita albo bułki tartej, stanowią sycący, wartościowy posiłek, któremu z pewnością nie oprze się żaden łasuch!

Przepis na knedle ze śliwkami

Składniki:

• 60 dag ziemniaków
• 1 szklanka mąki
• 50 dag śliwek
• 1 jajko
• 100 ml śmietany 30%
• 2 łyżeczki kakao instant
• Cukier trzcinowy
• Cynamon Domowe Sekrety Appetita
• kilka listków mięty do dekoracji
• ½ łyżeczki kurkumy Appetita

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie.
Następnie rozgnieć je, ostudź, dodaj jajko, pół łyżeczki kurkumy Appetita (knedle zyskają piękny, rumiany kolor) oraz partiami mąkę. Zacznij wyrabiać ciasto.
Uformuj kilka wałków z ciasta o średnicy ok. 3 cm, następnie pokrój je na kawałki długości 3-4 cm. Z każdego uformuj w dłoni kulkę, a następnie ją spłaszcz.
Na środek nałóż śliwkę, posyp cukrem trzcinowym i cynamonem Appetita.
Zlep dokładnie brzegi ciasta i uformuj z niego kulkę.
Knedle gotuj w osolonej wodzie. Po wypłynięciu odcedź i zahartuj zimną wodą.
Podawaj z ubitą na sztywno śmietaną (połączoną z kakao). Ozdób danie kilkoma listkami świeżej mięty.

Smacznego!

Cynamon mielony Appetita, 20 g, cena: ok. 1,40 zł
Kurkuma mielona Appetita, 20 g, cena: ok. 1,40 zł

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF