Basmati w wolnym tłumaczeniu znaczy „pełen aromatu”. Nazwa nawiązuje do jego niepowtarzalnego zapachu. Jest jedną z najbardziej cenionych odmian na świecie.

Britta Ryż Basmatii w lewoRyż Basmati marki Britta produkuje się z oryginalnych ziaren odmiany basmati. Uprawiany jest u podnóży Himalajów. Wysoką jakość oraz subtelny aromat zawdzięcza tamtejszemu mikroklimatowi oraz żyznym glebom. Basmati jest unikatowy nie tylko ze względu na zapach, ale również wygląd i doskonałą sypkość. Długie i smukłe śnieżnobiałe ziarna zwiększają jeszcze bardziej swoją długość podczas gotowania.

Ryż basmati jest niezwykle ceniony przez miłośników kuchni indyjskiej – serwowany jest samodzielnie lub w towarzystwie curry, stanowi również bazą takich potraw jak Pilaw i Biryani. Basmati jest też niezastąpiony do przygotowania perskiego smakołyku Tah-dig, parzonego ryżu z szafranową skorupką. Ryż Basmati marki Britta sprawdzi się jako składnik potraw, w których istotne jest, by ziarna nie sklejały się, np. w rozmaitych sałatkach. Podany jako dodatek do głównej potrawy nada jej egzotycznego i wykwintnego wyglądu.

Ryż Basmati marki Britta jest zapakowany w wygodne w użyciu torebki. Aby przygotować ryż, należy umieścić torebkę w garnku z osoloną wrzącą wodą i gotować około 15 minut. Po tym czasie trzeba wyjąć torebkę – pomoże w tym wygodny uchwyt – oraz przepłukać krótko zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Tak przyrządzony ryż będzie miękki, puszysty oraz sypki.

Producent: „Sawex Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością” Foods

Produkt: Ryż Basmati Britta

Gramatura: 4 x 100g

Cena: 6,99 zł

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF