Aluminiowe formy kuchenne odeszły do lamusa. Teraz trendem są akcesoria wykonane z silikonu. Sekret swojej popularności zawdzięczają i funkcjonalności, i wyglądowi. Jeśli w swojej kuchni nie masz jeszcze nic z tego tworzywa, czas to zmienić!

Już samym argumentem na przekonanie, że warto używać silikonowych akcesoriów kuchennych, jest fakt, iż trudno o znalezienie ich wad. Od estetyki, przez użyteczność, po aspekty zdrowotne – te rewolucyjne produkty są niemalże idealne. Jeśli chcesz upiec ciasto w kształcie serca, nie musisz się już gorączkować, jak je wyciąć nożem. Sylikon jest bardzo elastyczny, dlatego formy dostępne są w bardzo wielu kształtach i kolorach. Dzięki nim możesz mieć teraz kostki lodu w kształcie jabłek, winogron czy bananów, a giętki materiał wykonania znacznie ułatwia ich wyciągnięcie.

7

Dzięki elastyczności silikon jest również łatwy do przechowywania i zajmuje znacznie mniej miejsca niż tradycyjne naczynia. Ponadto jest bardzo trwały i może posłużyć w kuchni przez długie lata, nawet przy częstej eksploatacji. Akcesoria silikonowe bardzo łatwo utrzymać w czystości, nadają się do mycia w zmywarkach lub ręcznie.

8

Silikon jest odporny zarówno na bardzo wysokie, jak i niskie temperatury, więc może posłużyć jako naczynie do pieczenia, bądź zamrażania. Świetnie sprawdzi się przy pieczeniu ciast, mięs, zapiekanek, ale także do przygotowania lodów czy przechowywania żywności. Ponadto jest odporny na nagłe zmiany temperatur, dlatego pieczeń z zamrażarki możesz spokojnie podgrzać od razu w mikrofalówce, kuchence elektrycznej lub gazowej. Silikon jest świetnym przewodnikiem ciepła, więc twoje potrawy będą zawsze równomiernie wypieczone, a forma szybko wystudzi się po wyjęciu z piekarnika.

Stosowanie naczyń z silikonu, czyli tworzywa krzemoorganicznego, ułatwi ci znacznie życie. Są one pokryte powłoką non stick, a to oznacza, że nic do nich nie przywiera. Wyobraź sobie, jak wygodne będzie teraz wyjmowanie ciasta. Dzięki tej właściwości nie musisz już smarować formy tłuszczem i trudzić się z odczyszczeniem przywierającej do blachy żywności.

Jedną formę możesz wykorzystać zarówno do pieczenia karkówki, jak i szarlotki, ponieważ silikon nie chłonie zapachów ani smaków przyrządzanych potraw, sam również jest bezwonny, więc nie musisz mieć obaw, że twoje dania zepsuje zapach formy. Jest również bezpieczny dla zdrowia, ponieważ niezależnie od temperatury nie wchodzi w reakcje chemiczne z żywnością i nie wydziela żadnych szkodliwych substancji. Silikon zachwyci także zwolenników ekologicznego życia – jest przyjazny dla środowiska, ponieważ wytwarza się go z naturalnych tworzyw, a do jego produkcji nie używa się lakierów ani klei.

Formy na ciasto, szpatułki, pędzelki, tacki do lodu, pokrywki, łapki, a nawet sylikonowe stolnice i wałki zrobią z ciebie perfekcyjną i nowoczesną panią domu. Wszystkie te produkty, wysokiej jakości, z atestami, wykonane ze 100% silikonowego tworzywa, znajdziesz w salonach Black Red White oraz sklepie internetowym na www.dekoracje.brw.com.pl.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF