W majówkę w polskich ogródkach rozpaliły się pierwsze grille, szparagowe szaleństwo już trwa, a rozpędu nabiera właśnie sezon truskawkowy. W okresie letnim pole do popisu mają również miłośnicy sałatek, które można przygotować łącząc pyszne propozycje sezonowe ze zdrowymi dodatkami dostępnymi cały rok, takimi jak śliwki kalifornijskie.
Z truskawkami
Polskie truskawki pojawiają się na targach pod koniec maja i są dostępne do końca lipca. Truskawki znajdują zastosowanie w koktajlach, przetworach czy galaretkach, świetnie komponują się również ze śliwkami kalifornijskimi. Owoce dojrzewające w kalifornijskim słońcu, charakteryzują bogactwem witamin i substancji odżywczych, ale także nietuzinkowym smakiem. Śliwki kalifornijskie sprawdzają się jako zdrowa przekąska na co dzień oraz jako składnik sałatek, który w połączeniu z sezonowymi truskawkami daje znakomity efekt kulinarny.
Rukola ze śliwkami kalifornijskimi i truskawkami
Ilość porcji: 2 porcje
Czas przygotowania: 15 minut
pobraneSkładniki:
Sałata:
  • opakowanie rukoli
  • 8-10 śliwek kalifornijskich
  • 6-8 świeżych truskawek
  • 3 łyżki prażonych pestek dyni
  • szczypta soli
Winegret na oleju lnianym:
  • 4 łyżki oleju lnianego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego lub lipowego
  • 1 łyżka posiekanego tymianku
  • sól do smaku
Przygotowanie:
Pestki dyni przekładamy na suchą patelnię, prażymy ok. 5 minut. Suszone śliwki kalifornijskie kroimy w paski lub ćwiartki, truskawki w talarki.Opłukaną i osuszoną rukolę przekładamy na talerz (misę), dodajemy pokrojone śliwki kalifornijskie i truskawki, posypujemy uprażonymi pestkami dyni. Całość polewamy winegretem na oleju lnianym z tymiankiem.
Winegret na oleju lnianym z tymiankiem:
Świeży tymianek bardzo drobno siekamy, przekładamy do miseczki, posypujemy szczyptą soli i zalewamy łyżką oleju lnianego, mieszamy. Dodajemy pozostały olej lniany, sok z cytryny, miód wielokwiatowy, wszystko razem jeszcze raz mieszamy, doprawiamy solą do smaku.
Z grilla
Grill nie musi opierać się na ciężkich potrawach. Przygotowanie apetycznego, a jednocześnie zdrowego grilla jest proste. Na ruszcie można przygotować niemal wszystko – właściwy dobór składników wzbogaca danie. Znakomitą opcją grillowej potrawy może być indyk podany w sałacie.
Sałata z grillowanym indykiem i śliwkami kalifornijskimi
Ilość porcji: 2 porcje
Czas przygotowania: 20 minut
pobrane (1)Składniki:
Sałata:
  • 4 główki sałaty rzymskiej baby (lub zwykła sałata rzymska)
  • 20 dkg piersi z indyka
  • skóra starta z połowy cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku
  • szczypta soli
  • 6-8 śliwek kalifornijskich
  • garść orzechów włoskich
  • mała czerwona cebula
Winegret tymiankowo-lubczykowy:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanego tymianku
  • 1 łyżka posiekanego lubczyku
  • sól do smaku
Przygotowanie:
Pierś z indyka myjemy i osuszamy, kroimy na 2 grubsze kawałki, przekładamy do miseczki, dodajemy skórkę starta z połowy cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek oraz 1 łyżeczkę posiekanego tymianku. Mięso dokładnie mieszamy ze składnikami, odstawiamy na min 10 minut. Mięso możemy też zamarynować wcześniej, im dłużej będzie w marynacie tym będzie bardziej aromatyczne.Rozgrzewamy patelnię grillową lub grilla, układamy indyka, grillujemy go z każdej strony po ok.5 minut. Po zdjęciu z patelni lub grilla każdy z kawałków mięsa kroimy w paski. Orzechy włoskie łamiemy na mniejsze części, przekładamy na suchą patelnię, prażymy ok 5 minut. Suszone śliwki kalifornijskie kroimy w paski, cebulę w cienkie piórka lub krążki.Opłukaną i osuszoną sałatę rzymską kroimy, przekładamy na talerz (misę), posypujemy uprażonymi orzechami włoskimi dodajemy pokrojone śliwki kalifornijskie oraz cebulę, na górze sałaty układamy grillowanego indyka, całość polewamy winegretem tymiankowo-lubczykowym. Sałatę można udekorować gałązką świeżego tymianku.
Winegret tymiankowo – lubczykowy
Świeży tymianek i lubczyk bardzo drobno siekamy, przekładamy do miseczki, posypujemy szczyptą soli i zalewamy łyżką oliwy, mieszamy. Dodajemy pozostałą oliwę, sok z cytryny, wyciśnięty czosnek, wszystko razem jeszcze raz mieszamy, doprawiamy solą.
Z kaszą
Kto poszukuje lekkiego dodatku zastępującego pieczywo, ten powinien skorzystać z kaszy. Kasza jest ceniona od wieków i często używana w kuchni. Ten tani, a jednocześnie bardzo zdrowy produkt ma wiele zastosowań w kuchni, a w połączeniu z mięsistą i aromatyczną śliwką kalifornijską może dać przepyszny efekt.
Sałatka z pęczaku ze śliwkami kalifornijskimi i pieczonym radicchio
Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 30 minut
pobrane (2)Składniki:
  • 1 główka radicchio
  • 170 g pęczaku lub kaszy jęczmiennej
  • 12 śliwek kalifornijskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 150 g fety lub bundzu
  • garść rukoli
  • szczypta soli
Przygotowanie:
Pęczak gotujemy z wodą, proporcje 1:1, do gotującego się pęczaku wrzucamy 2 śliwki kalifornijskie, dadzą one pęczakowi ciekawy kolor i śliwkowy posmak. Pęczak gotujemy na wolnym ogniu do momentu wygotowania wody. Garnek z pęczakiem pozostawiamy pod przykryciem do wystygnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni. Radicchio myjemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze części, przekładamy do naczynia polewamy oliwą i miodem mieszamy dokładnie wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 10-12 minut. Radicchio powinno się lekko podpiec.Suszone śliwki kalifornijskie kroimy w paski lub ćwiartki. Ser feta lub bundz kroimy na małe kawałki.Do misy przekładamy ostudzony pęczak, dodajemy radicchio, śliwki kalifornijskie, rukolę i pokrojoną fetę lub bundz. Składniki mieszamy, jeśli jest potrzeba dodajemy oliwy, miodu lub soli do smaku.
Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF