Karnawał to idealny czas na smaczne, drobne przekąski, które zachwycą gości bogactwem smaków i formą podania. Najlepiej sprawdzą się te typu finger food – lekkie, szybkie w przygotowaniu, i co najważniejsze – jedzone nie przy użyciu talerzy i sztućców, a palcami.

Finger food cieszą się coraz większą popularnością i słusznie, ponieważ doskonale sprawdzają się podczas większości imprez, zwłaszcza domowych. Ich rodzaj, różnorodność smaków i sposób podania zależy wyłącznie od nas. Mogą przybrać formę tradycyjnych koreczków, tartinek, roladek czy warzywnych przekąsek. Najważniejsze, aby na stole znalazło się coś dla każdego. Nie zapominajmy też o dipach, które podkreślą smak przekąsek i będą ciekawym dodatkiem do całości.

W pomysłach na finger food można przebierać. Poniżej serwujemy propozycje przepisów z dodatkiem sosów TABASCOÒ i Kikkoman, które powinny w pełni zadowolić nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Szaszłyki z kurczakiem i dipem z awokado i sosem TABASCOÒ

Szaszłyki z kurczakiem i dipem z awokadoMarynata – składniki:

½ szklanki soku pomarańczowego

1 ½ łyżeczki sosu TABASCOÒ Brand Original

1 łyżeczka posiekanego czosnku

1 ½ łyżeczki soku z limonki

2 łyżki stołowe posiekanej kolendry

1 łyżka stołowa posiekanej białej cebuli

2 łyżeczki sosu sojowego Kikkoman

1 łyżeczka soli

4 piersi kurczaka pokrojone w kostki (łącznie 36 kawałków)

Dip – składniki:

1 średnie dojrzałe awokado

½ szklanki śmietany

1  łyżka stołowa posiekanej kolendry

1 ½ łyżeczki soku z limonki

3 łyżeczki sosu TABASCOÒ Brand Green Jalapeno Pepper Sauce

1/3 łyżeczki soli

3 łyżki oliwy z oliwek

12 pokrojonych w kwadraty kawałków białej cebuli (ok. połowy cebuli)

12 pokrojonych w kwadraty kawałków zielonej papryki  (ok. połowy papryki)

12 pokrojonych w kwadraty kawałków czerwonej papryki  (ok. połowy papryki)

Sposób przygotowania:

Wymieszaj wszystkie składniki marynaty w dużej misce (naczyniu) do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj kawałki kurczaka, dobrze wymieszaj z marynatą i odstaw na 30 do 60 minut.

Podczas gdy kurczak marynuje się, zmiksuj wszystkie składniki dipu, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Na patyczki do szaszłyków nałóż kolejno pokrojone wcześniej warzywa: czerwoną paprykę, następnie kurczaka, cebulę, kurczaka i zieloną paprykę. W identyczny sposób przygotuj pozostałe porcje. Rozgrzej piekarnik do 200°C i piecz przez ok. 30 minut, po czym przełóż szaszłyki na drugą stronę i piecz przez kolejne 30 minut. Podawaj z dipem z awokado.

Bruschetta z serem halloumi i sosem Teriyaki Kikkoman

Burschetta z serem halloumiSkładniki:

120 ml (8 łyżek stołowych) sosu Teriyaki Kikkoman

150 g sera halloumi pociętego 1cm plastry

10 ml (2 łyżeczki) oliwy z oliwek

8 kromek ciabaty

1 ząbek czosnku

100 g świeżego szpinaku

4 aromatyczne pomidory doprawione pieprzem

Sposób przygotowania:

Wlej marynatę do płaskiego naczynia całkowicie zanurzając w niej kawałki sera, dzięki czemu wzbogacimy i podkreślimy jego smak. Wetrzyj oliwę w kromki ciabaty i ułóż na rozgrzanej patelni, aż delikatnie zarumienią się. Zdejmij kromki ciabaty z patelni i natrzyj je ząbkiem czosnku. W drugim naczyniu podgrzej łyżeczkę oliwy z oliwek, dodaj liście szpinaku i marynuj do momentu, aż delikatnie zwiędnął po czym zdejmij je z ognia. Aby przygotować ciabatę, połóż na każdą kromkę liść wcześniej przygotowanego szpinaku, na którym ułóż dwa plastry pomidora i na samym końcu plaster marynowanego sera halloumi. Ułóż na blasze i włóż do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 5-7 minut, albo do momentu kiedy ser zacznie się roztapiać.

Smacznego!

Więcej informacji: www.develey.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF