Jesień to prawdziwy raj dla wszystkich miłośników dyni. To wspaniałych rozmiarów warzywo cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. Dynie znajdziemy właściwe już na każdym straganie. W Polsce popularnie zwana była jeszcze nie tak dawno  banią. Warto pamiętać, że jest ona bogatym źródłem karotenów, jest też lekkostrawna i nie wywołuje alergii, dlatego często jest jednym z pierwszych warzyw podawanych dzieciom. Dzięki dużej zawartości celulozy pomaga też w kuracjach odchudzających. Przyśpiesza przemianę materii, dzięki czemu organizm pozbywa się szybciej nagromadzonych tłuszczów. Z kolei pestki dyni to źródło łatwo przyswajalnego cynku.

Ilość potraw, które możemy przyrządzić z dyni jest olbrzymia. Można ją mieszać z mięsami, robić z niej farsz do pierogów, oraz piec ciasta z jej dodatkiem. Podajemy przepis na bardzo łatwe, a zarazem bardzo wykwintne i sycące danie – jesienną zupę.zupa z dyni_aranż

Pożywna zupa z dyni i soczewicy z orzechami i pestkami

Ta pikantna, zdrowa i krzepiąca zupa podana z pieczywem pełnoziarnistym i orzechami może być sycącym lunchem.

2 łyżki oliwy; 1 duża posiekana cebula; 1 duży ząbek czosnku posiekany ; 2 łyżeczki zmielonego kminku; 1 łyżeczka łagodnego chilli; ½ łyżeczki kurkumy; ½ łyżeczki imbiru; szczypta kardamonu; 1 średnia dynia, obrana, pozbawiona pestek, pokrojona w kostkę; 250 g czerwonej soczewicy namoczonej przez 30 minut w gorącej wodzie; 1,2 l wywaru warzywnego lub rosołu; 4 łyżki śmietany lub jogurtu; pęczek kolendry.

Oliwę należy rozgrzać w garnku z grubym dnem, dodać cebulę i delikatnie podsmażyć przez 2 minuty, aż zmięknie. Dodać czosnek i przyprawy i podgrzewać przez kolejne 1-2 minuty często mieszając. Dodać dynię i soczewicę, dobrze wymieszać i podgrzewać przez 2 minuty. Następnie należy dolać bulion, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 45 minut. Przełożyć do miksera i zmiksować na gładką masę.

Zupę rozlać do misek, posypać orzechami włoskimi, pestkami dyni lub słonecznika (np. Bakalland). Udekorować posiekaną kolendrą i łyżką śmietany. Podawać z pieczywem lub grzankami.

Więcej informacji: www.bakalland.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF