Już za kilka godzin rozpocznie się długi weekend majowy. Wielu z nas spędzi ten czas poza miastem, wypoczywając w gronie najbliższych i grillując.

Warto nieco poeksperymentować i oprócz tradycyjnej kiełbaski czy karkówki, przyrządzić znane i lubiane przez nas dania,
ale w nowej odsłonie. Polecamy sprawdzony przepis na aromatyczne szaszłyki rodem z Barbadosu i podpowiadamy,
w jakie przydatne akcesoria warto się wyposażyć, by majowe grillowanie było łatwe i przyjemne. Także wtedy, gdy pogoda za oknem
niespecjalnie nas rozpieszcza.

Szaszłyki po barbadosku (porcja dla dwóch osób)
Natalia Rusinowska, zmyslowoprzezswiat.blogspot.com

Szaszłyki po barbadoskuSkładniki:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w ćwiartki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 mała ostra papryczka np. habanero
  • 1 cebula, pokrojona na ćwiartki
  • 1 łyżeczka suszonego (lub świeżego) tymianku
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (lub rozbitego w moździerzu)
  • ok. 3 cm kawałek świeżego imbiru
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 4 łyżki melasy (można zastąpić cukrem trzcinowym)
  • sok wyciśnięty z 2 limonek
  • 2 łyżki oleju roślinnego, do smażenia
  • ugotowany ryż basmati, do podania
  • skórka otarta z 1 limonki
  • świeża kolendra, grubo posiekana

Przygotowanie

1. Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w ok. 2 cm kostkę.
2. Czosnek, chilli, cebulę, tymianek, ziele angielskie oraz imbir zmiksować w blenderze na gładką pastę. Doprawić do smaku
solą i pieprzem. Przełożyć pastę do dużej miski, dodać sok z limonki i melasę.
3. Do miski z pastą włożyć pokrojonego kurczaka, starannie wymieszać, przykryć i odstawić do przegryzienia, na co najmniej
dwie godziny (im dłużej tym lepiej, warto zamarynować mięso nawet dzień wcześniej).
4. Rozgrzewamy grilla.
5. Na patyczki do szaszłyków nabijamy kawałki kurczaka, naprzemiennie z plasterkiem czerwonej cebuli.
6. Smażymy z każdej strony, na mocno złotobrązowy kolor.
7. Podajemy posypane skórką z limonki i świeżą kolendrą.

4Przydatne akcesoria

Podczas grillowania warto mieć pod ręką funkcjonalne akcesoria, które sprawią, że będzie ono jeszcze bardziej przyjemne. Zestaw BBQ przyborów ze stali nierdzewnej składający się ze szczypiec, łopatki, widelca, pędzla z silikonu do smarowania oraz noża, doskonale ułatwi przygotowywania i grillowanie zarówno mięs, jak i warzyw. Przybory można powiesić na półce, dzięki czemu będą zawsze pod ręką, a wygodny futerał sprawia, że możne je komfortowo transportować i przechowywać. Rękawica silikonowa wykonana jest z zaawansowanych technologicznie materiałów, które wykorzystywane są w profesjonalnych kuchniach. Ze względu na doskonałą odporność na ciepło i właściwości antypoślizgowe, zapewni ochronę w temperaturze do 300C przez 1 minutę. Uchroni przed poparzeniem i zapewni bezpieczne grillowanie.

Immagini 6222Jednak co zrobić, gdy pogoda za oknem nie dopisuje? Rozwiązanie to Plancha Grill do płyt indukcyjnych, które posiadają funkcję Bridge, która umożliwia połączenie dwóch pól grzejnych w jedno większe. Nieprzywieralna powłoka gwarantuje zdrowe grillowanie, podsmażanie lub przypiekanie bez tłuszczu, a bardzo gruba podstawa utrzymuje jedzenie ciepłym na dłużej.

Zapraszamy do oglądania programu Tajemniczy Składnik, emitowanego w Telewizji POLSAT, od 10 marca do 12 maja o godz. 21:35 oraz do odwiedzania strony www.electrolux.pl.

Więcej informacji:
Strona www: electrolux.pl
Facebook: facebook.com/electroluxpolska
Instagram: instagram.com/electrolux_pl
YouTube: youtube.com/user/electrolux
Twitter: twitter.com/Electrolux
Pinterest: pinterest.com/electrolux

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF