Składniki na zupę dla 4-6 osób:

  • 2 l domowego bulionu lub 2l wody + uniwersalna przyprawa typu vegeta
  • 1 duża cebula
  • masło
  • 5 małych ziemniaków
  • dwie 100g kostki serka topionego ze szczypiorkiem i cebulką SERTOP
  • 3 kopiaste łyżki kaszy jaglanej
  • 100g tartego chrzanu bez dodatków
  • sól, pieprz do smaku

zupa chrzanowa z seremSkładniki na placki ziemniaczane:

  • ½ kg ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę drobno kroimy, ziemniaki obieramy i kroimy w małe kawałki. Całość podsmażamy na maśle do momentu, aż cebula będzie szklista, a następnie przekładamy do garnka, zalewamy bulionem lub wodą z vegetą, dodajemy serki i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Tak przygotowaną zupę blendujemy i zagęszczamy kaszą jaglaną. Na sam koniec dodajemy dwie, kopiaste łyżki tartego chrzanu i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przygotowujemy placki:

Ziemniaki i marchewki trzemy na tarce o małych oczkach, cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę. Warzywa przekładamy na sitko i mocno odsączamy,

a następnie przekładamy do miski, dodając jajko, mąkę. Całość dokładnie mieszamy doprawiając solą i pieprzem. Z masy formujemy cienkie placki i smażymy je na rozgrzanym oleju na średnim gazie. Przewracamy na drugą stronę i smażymy do uzyskania złotego koloru.

Gorący krem przekładamy do miseczek, na wierzch wykładamy placek ziemniaczany (możemy go pokroić), dekorujemy natką pietruszki.

Smacznego!

Więcej przepisów na: www.sertop.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF