Składniki dla 2 osób:

  • 150ml pieczonej dyni makaronowej
  • 1l bulionu (ew. przyprawa do rosołu, kostki bulionowe etc.)
  • 1/3 dużego pora
  • 1 duża cebula
  • 100g serka topionego Edam marki SERTOP
  • 1-2 łyżki świeżego tymianku
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła

Do dekoracji: natka pietruszki

SONY DSC

Przygotowanie:

Dynię makaronową kroimy na 2 części i pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. 1h. Po upieczeniu wydrążamy gąbczastą część wraz z pestkami a także miąższ, z którego odmierzamy 150ml. Cebulę obieramy i razem z porem kroimy w talarki, a następnie podsmażamy na małym ogniu do momentu, aż będą miękkie. Dodajemy bulion, dynię i gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut, dodając pod koniec gotowania pokrojony serek. Blendujemy, doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Dekorujemy natką pietruszki.

RADA:
1. Niewykorzystaną część wydrążonej dyni możemy wykorzystać do ciasta dyniowego lub przełożyć do słoików i zapasteryzować.
2. Pestki po umyciu, suszymy i prażymy 10 min. na suchej patelni. Możemy je wykorzystać jako dodatek do dań obiadowych, sałatek oraz jako samodzielną przekąskę.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF