Składniki dla 2 osób:

  • ½ małej cukinii
  • 1 duża cebula
  • 100g boczku wędzonego
  • Masło
  • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka chili
  • Sól do smaku
  • 4 gniazdka tagliatelle
  • 100g serka topionego marki SERTOP np. Złoty Ementaler, Tylżycki, Edam
  • 150ml mleka

Do dekoracji: listki świeżej bazylii

SONY DSC

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w pół talarki. Cukinię obieramy ze skóry i ścinamy obieraczką do warzyw, tworząc cukiniowe tagliatelle. Boczek kroimy w cienkie paski. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek a następnie dodajemy cebulę i smażymy ją do momentu, kiedy będzie szklista (w razie potrzeby możemy dodać trochę masła). Dodajemy cukinię. Kiedy warzywa będą al dente, mieszamy je z chili, pieprzem i solą i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut.

W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy go i łączymy z warzywami z patelni i boczkiem, a następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia. W garnuszku podgrzewamy mleko, wrzucamy do niego serek topiony i gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając. Kiedy serek się rozpuści, gotową masą zalewamy warzywa z makaronem pilnując, aby makaron był całkowicie zanurzony w serze. Całość zapiekamy w piekarniku na ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Dekorujemy liśćmi świeżej bazylii. Smacznego!

Więcej przepisów na: www.sertop.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF