Składniki dla 2 osób:

  • 1 duży batat
  • 100g serka topionego Śmietankowy SERTOP
  • 2-3 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 5 łyżek soku z pomarańczy

Do dekoracji: trybula

zapiekane bataty z serkiem  (1)Przygotowanie:

Bataty gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości ok. 30-45 minut w zależności od wielkości. Ugotowaną bulwę kroimy na dwie części i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Środek batata wydrążamy łyżeczką na głębokość 1cm.

Przygotowujemy sos:

Pokrojony w kosteczkę serek śmietankowy podgrzewamy z mlekiem i sokiem do momentu rozpuszczenia się serka, a następnie dodajemy odrobinę soli i 1 łyżeczką przyprawy do piernika. Gotowym sosem zalewamy bataty. Całość wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 10 minut, a następne podajemy na stół. Dekorujemy trybulą. Smacznego!

Więcej przepisów na: www.sertop.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF