Składniki na 1 tartę:

  • 1,5 szklanki maki
  • 1/3szklanki zimnej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ kostki masła

SONY DSCSkładniki na masę:

  • ½ opakowania mrożonego szpinaku lub 1 duży pęczek świeżego szpinaku
  • 3 kostki serka topionego Śmietankowego ziołowego z czosnkiem marki SERTOP
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki (niekoniecznie)

Przygotowanie. Wszystkie składniki ciasta wrzucamy do malaksera i mieszamy ze sobą. Ciasto powinno być w miarę miękkie i nie lepiące się do palców – jeśli jest za rzadkie, dodajemy więcej mąki. Gotową masę wkładamy na ½ h do lodówki a następnie rozwałkowujemy na grubość 0,5cm, wykładamy nim formę do tarty, nakłuwamy dno widelcem i pieczemy 15-17minut w 200 stopniach.

Przystępujemy do przygotowania masy. Szpinak podsmażamy na maśle na patelni. Dodajemy serki topione i podgrzewamy do momentu ich rozpuszczenia. Odkładamy na bok. Kiedy masa trochę ostygnie, wbijamy jajka, dodajemy śmietankę, sól i pieprz a następnie wykładamy na upieczony blat tarty. Zapiekamy ok.10-15 minut w temp. 160 stopni. Smacznego!

Więcej przepisów na: www.sertop.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF