Składniki:

  • 3 kostki 100g serka topionego SERTOP (Tylżycki lub Śmietankowy)
  • 600g świeżych lub mrożonych krojonych borowików
  • Włoszczyzna: 4 marchewki, 3 pietruszki, 1 cebula, 1 por, 1 seler
  • 150g masła
  • 3 łyżki mleka
  • 4 kromki chleba tostowego pszennego
  • Przyprawy: sól, świeżo mielony kolorowy pieprz, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy
  • zielona pietruszka do dekoracji
  • 2 ząbki czosnku

świąteczna zupa krem z borowikówPrzygotowanie. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i ścieramy na wiórki na tarce o grubych oczkach. Pozostałe jarzyny kroimy. Tak przygotowane warzywa wraz z czosnkiem i grzybami wkładamy do garnka. Zalewamy 2 litrami wody. Następnie dodajemy ¾ przygotowanej porcji masła i przyprawy.  Gotujemy ok. 1,5 godziny.

W tym czasie przygotowujemy grzanki. Chleb tostowy kroimy w drobną kostkę i podsmażany na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła do momentu zrumienienia. Gotowe grzanki odstawiamy.

Podgrzewamy mleko i dodajemy do niego serki topione a następnie mieszamy do momentu rozpuszczenia serków, nie doprowadzając do wrzenia. Całość wlewamy do ugotowanej zupy, doprawiamy do smaku i odstawiamy. Kiedy zupa trochę przestygnie, miksujemy ją na jednolity krem, wyjmując wcześniej kilka grzybków do dekoracji.

Gotowy krem podajemy z grzankami oraz kawałkami borowików. Dodatkowo dekorujemy natką zielonej pietruszki. Smacznego.

 

więcej przepisów na: www.sertop.com.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF