Składniki dla 2 osób:

  • 2 duże pomidory
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ średniego selera
  • 100g serka topionego marki SERTOP np. Złoty Ementaler, Gouda, Edam
  • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
  • 1 łyżka lubczyku
  • 1 listek laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1-2 szczypty pieprzu cayenne
  • ½ łyżeczki bazylii
  • 1-4 łyżeczki kminku
  • Masło

Do dekoracji: natka pietruszki

SONY DSC

Przygotowanie:

Cebulę, czosnek, seler i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę (1x1cm), a następnie podsmażamy na patelni z dodatkiem masła przez ok.15 minut. Po tym czasie dorzucamy na patelnie pokrojone pomidory (obrane wcześniej ze skóry) oraz wszystkie przyprawy. Dodajemy 2 kubki wody oraz pokrojony w kostkę serek Edam i gotujemy ok. 15 minut pod przykryciem. Z zupy wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie, a następnie blendujemy. Dekorujemy natką pietruszki. Smacznego!

Więcej przepisów na: www.sertop.pl

Podziel się na:
  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik
  • PDF